18.7.12

ποιους Έλληνες χρειάζονται στη πραγματικότητα οι Άγγλοι;


Διάβασα τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντέιβιντ Κάμερον για την πιθανή απαγόρευση της μετανάστευσης απ' την Ελλάδα στην Μ. Βρετανία και παρακολούθησα με ενδιαφέρον τις διάφορες συζητήσεις στους ιστοτόπους. Ιδού οι δικές μου σκέψεις για το θέμα, φιλτραρισμένες από την ελάχιστη εμπειρία του εργασιακού ξεπατώματός μου στο Λονδίνο τη τελευταία τετραετία. 

Παραδέχομαι ότι ως "εργάτες" οι Έλληνες προσαρμόζονται στην εργασία ταχύτατα, ανταποκρίνονται εύκολα στις συνθήκες πίεσης, μπορούν να ασχοληθούν ταυτόχρονα με πολλές εργασίες, είναι ευέλικτοι, δημιουργικοί και με φαντασία. Και αυτό, όχι γιατί έχουν κάτι εξαιρετικό στα γονίδιά τους αλλά γιατί καταφέρνανε επί χρόνια να τα βγάζουν πέρα σε απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, χωρίς σύστηματικοποίηση και μεθοδολογία, χωρίς ομαδική εργασία, χωρίς υποστηρικτικό πλαίσιο, χωρίς ειδική εκπαίδευση, χωρίς επιβράβευση ηθική, ψυχική και οικονομική, χωρίς αυτό που χρειάζεται για να ασχοληθείς τέλος πάντων αποκλειστικά με ό,τι γνωρίζεις να κάνεις και για ό,τι σε χρειάζονται. Και όταν τέτοιοι εργάτες καλούνται να ανταποκριθούν σε μια εργασία με τις παραπάνω προϋποθέσεις και που συνήθως αυτές οι προϋποθέσεις υπάρχουν στους εργασιακούς χώρους της Αγγλίας, είναι προφανές ότι θα είναι και δημιουργικοί, και παραγωγικοί και με επιβράβευση. 

Τέτοιοι εργάτες όμως δεν είναι μόνο οι Έλληνες στην Αγγλία. Είναι και οι Σομαλοί, και οι Πακιστανοί και οι Τζαμαϊκανοί και οι Πολωνοί και οι Αλβανοί και οι Κολομβιανοί και οι Μεξικάνοι. Είναι όσοι καταφτάνουν από τριτοκοσμικές χώρες όσον αφορά την εργασία. Και οι λόγοι ευνόητοι. Σε τι διαφέρουν συνεπώς οι Έλληνες της Αγγλίας από τους υπόλοιπους των τριτοκοσμικών εργασιακά χωρών ώστε να καθιστούν τις δηλώσεις του άγγλου πρωθυπουργού για το κλείσιμο των συνόρων τουλάχιστον ατυχείς; 

Προφανώς η υψηλή μόρφωση, η κατοχή της τεχνογνωσίας, η εξειδίκευση, η εμπειρία του βρετανικού πανεπιστημίου που τους κάνουν εργατικό δυναμικό πολύ υψηλής ποιότητας. Οι Έλληνες που εργάζονται στην Αγγλία δεν είναι χειρωνάκτες. Δεν είναι η εργατική τάξη των white british που μαστίζεται από τη βία, τη χρήση ουσιών, την έλλειψη υψηλής εκπαίδευσης, την μεταφερόμενη από γενιά σε γενιά ανεργία και κουλτούρα των επιδομάτων. Και επίσης δεν είναι οι μετανάστες που θα περιοριστούν στη μικρή τους κοινότητα και στις θρησκευτικές τους σέχτες ανοίγοντας μαγαζάκια και μεταφέροντας τις λιγοστές τους λίρες κάθε τόσο στις φτωχές τους πατρίδες. [Όταν κάποτε μια συνεργάτης μου από τη Ζιμπάμπουε με ρώτησε σε ποια περιοχή του Λονδίνου βρίσκεται η ελληνική κοινότητα δυσκολεύτηκα να τις εξηγήσω για την ελληνική μεγαλοαστική τάξη που εκκλησιάζεται στο Bayswater, τους χιλιάδες φοιτητές, τους γιατρούς, τους μηχανικούς, του αρχιτέκτονες, τους οικονομολόγους που δεν έχουν και ιδιαίτερο λόγο να γκετοποιηθούν στα council estates και στις εξαθλιωμένες γειτονίες του νοτιοανατολικού Λονδίνου].

Η αγγλική οικονομία επί χρόνια έχει πάψει να στηρίζεται στα λερωμένα χέρια της εργατικής της τάξης. Ο πλούτος της τις τελευταίες δεκαετίες παράγεται από τις επιχειρήσεις στο Σίτυ και την έρευνα των ινστιτούτων και των πανεπιστημίων της γι΄ αυτό και χρειάζεται τέτοιου είδους εξειδικευμένους εργάτες. Το Λονδίνο, πρωτεύουσα ενός απάνθρωπου και χωρίς έλεος καπιταλιστικού της συστήματος, δε δίνει δεκάρα για τη χώρα προέλευσης αυτών που θα παράγουν τον πλούτο. Χρειάζεται μόνο τη γνώση, τη τεχνογνωσία, τη φιλοδοξία και την άνευ όρων παράδοση στην εργασία από αυτόν που θα αποφασίσει να συνεισφέρει. Χρειάζεται τον υψηλής εκπαίδευσης εξειδικευμένο εργάτη. Τον Έλληνα και κάθε Έλληνα αυτού του κόσμου που η ταυτότητά του θα έχει πρώτα κατατεθεί στα αζήτητα. Και θα τον ξεζουμίσει και αφού πάρει από αυτόν και τη ψυχή του, θα του καταδείξει πόσο αναλώσιμος είναι και πόσο αντικαταστάσιμος και πόσο ένα και μόνο καλολαδωμένο γρανάζι στην οικονομική αλυσίδα του είναι. 

Ο Κάμερον, πρωθυπουργός των συντηρητικών, μεγαλοαστός και αδιαμφισβήτητος υπερασπιστής της άρχουσας τάξης και του κεφαλαίου, προφανώς και δεν είναι τόσο ανόητος να στερέψει ηλιθιωδώς τη πηγή τέτοιου είδους πολύτιμων παραγωγών πλούτου για τη τάξη που εκπροσωπεί. Κάτι άλλο ενδεχομένως να θέλει να υποσημειώσει. Δυσκολεύομαι να σκεφτώ τι, μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω. Αλλά δε μπορώ πλέον να παραβλέψω πως πολλοί Έλληνες καταφτάνουν στην Αγγλία όχι ως φιλόδοξοι επιστήμονες έτοιμοι να συνεισφέρουν τη τεχνογνωσία και τη δημιουργικότητά τους στη παραγωγή αλλά ως φτηνά εργατικά χέρια και με το πανεπιστημιακό πτυχίο αφημένο σκοπίμως στη κορνίζα του δίπλα στο εικόνισμα της παναγίας. Σαν τους παππούδες τους που πήγαιναν στη Γερμανία και την Αυστραλία, για να βρουν "ό,τι υπήρχε... δουλειά να είναι και ό,τι να είναι" στις φάμπρικες και τα εστιατόρια. Τέτοιους όμως ο Κάμερον έχει πολλούς, πιο φτηνούς, σε μεγαλύτερη ανάγκη, που θα του δουλέψουν περισσότερο και θα του καταναλώσουν περισσότερο. Δε χρειάζεται και Έλληνες. Και ιδιαίτερα Έλληνες νταβραντισμένους, θυμωμένους, άναρχους, απελπισμένους, και προοδευτικά πτωχευμένους, με τα ευρωπαϊκά τους δικαιώματα, τις συνθήκες του Σένγκεν και τα λοιπά αστειάκια που τα ακούνε οι bankers του City και ξεκαρδίζονται.

11 σχόλια:

  1. Συγκλονιστικό κείμενο αδερφέ,μου προκάλεσε ναυτία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστώ σάιλεντ. Είναι κάπως κυνικό σε κάποια σημεία του αλλά κάποιες φορές με πιάνω να νιώθω και να σκέφτομαι έτσι.
    Αν και διαβάστηκε αρκετά, δυστυχώς μόνο εσύ άφησες κάποιο σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευστοχο το κειμενο σου! Οντως, ποσο δικιο εχεις! Εργαζομενη και εγω στο Λονδινο επι σειρα ετων, δεν εχω παρα μονο να συμφωνησω μαζι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συγχαρητηρια! πολυ ευστοχο κειμενο .Ειναι αληθεια οσα εγραψες και για του Ελληνες και για τους Αγγλους.Εκανα ενα χρονο ερασμοςυ στην αγγλια και θελω να ψαξω δουλεια εκει αφου γυρισα πισω και απελπιστηκα. Νομιζω οτι το αρθρο οντως ξεκαθαριζει ποιους θελει ο καμερον στην αγγλια και για ποιους λογους και πως βλεπεουν τους μεταναστες. Ας ελπισουμε να μπορεσουμε να μεταναστευσουμε ως ''εξειδικευμενοι εργατες'', να κανουμε κ εμεις την δουλεια μας, να κανουνε και αυτη την δικη τους, και οχι ως εξαθλιωμενους εργατες απο τους οποιους εχει πολλους η Αγγλια ακιδ ε χρειαζεται περισσοτερους. Αν εχετε και αλλες εμπειριες απο την ζωη στην Αγγλια ή αλλα κοινωνικοοικονομικα σχολια για τους Ελληνες της Αγγλιας παρακαλω συνεχιστε τις αναρτησεις γιατι ειναι πολυ χρησιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο και για το ωραίο feedback.
    Δεν θέλω να σε αποθαρρύνω από το να βρεις μια καλύτερη ζωή εδώ, το αντίθετο. Είναι σπουδαίο να φέρεις μαζί σου όρεξη και φιλοδοξίες, και πάντα η αρχή είναι αισιόδοξη. Ωστόσο το Λονδίνο του εργαζόμενου είναι μια εντελώς διαφορετική πόλη από το Λονδίνου του τουρίστα ή του φοιτητή. Δεν θα είσαι φιλοξενούμενος σε κάποιο δωμάτιο μιας εστίας ή στο "κοινόβιο" διαμέρισμα ελλήνων φοιτητών με τον "περίεργο" κινέζο συγκάτοικο, ούτε και προσωρινός ένοικος ενός φτηνού χόστελ στο King's Cross. Ως εργαζόμενος, ή ως νεόφερτος μετανάστης, πιθανότητα θα χρειαστεί να νοικιάσεις ένα μικρό δωμάτιο σε μέρη όπως το Haringey, το Lewisham ή το Homerton και να πληρώσεις 600-800 λίρες το μήνα γι' αυτό, να κάνεις μια πρόχειρη εργασία σε κάποιο καφέ μακριά από τα πτυχία και την εξειδίκευσή σου μέχρι να προκύψει κάτι καλύτερο. Ο πρώτος χρόνος είναι πάντα δύσκολος - εδώ και καιρό πασχίζω να κάνω μια ανάρτηση για να δείξω ότι μπορεί και να είναι και ολίγον "ψυχωτικός". Θα πρότεινα ένα μικρό κομπόδεμα στην αρχή, skype οπωσδήποτε, πολύ υπομονή και κουράγιο και το πιο σημαντικό: κοινωνικό δίκτυο, έστω και έναν φίλο που να μπορείς να τον βλέπεις από κοντά μία φορά την εβδομάδα! Καλή τύχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πολύ καλό άρθρο όπως και τα υπόλοιπά. Νομίζω όμως ότι αν την ίδια δήλωση την έκανε Έλληνας πολιτικός και μάλιστα πρωθυπουργός οι αντιδράσεις θα ήταν 'φασίστας, ρατσιστής κλπ'. Στο ίδιο μήκος κύμματος μπορώ κι εγώ να πω ότι η Ελλάδα δεν αντέχει αλλους μετανάστες λόγω της οικτρής οικονομιής της κατάστασης αλλά και εθνικών θεμάτων που 'κάινε' και να έχω την ίδια πολύ επιεική κριτκή? ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμε, σε ευχαρισώ για το σχόλιο και για το feedback.

    Στο συγκεκριμένο ιστολόγιο θα βρεις πάμπολλες αναρτήσεις στις οποίες κατηγορώ ευθέως τον Σαμαρά και υπουργούς του για ωμό, κυνικό ρατσισμό και για πολιτικές και ιδεολογικές πρακτικές που θυμίζουν απολυταρχικά καθεστώτα. Ο συγκεκριμένος πρωθυπουργός και τα πρωτοπαλίκαρά του στα χρόνια που κυβερνούσαν έδωσαν πολλαπλές αφορμές για να "κερδίσουν" αυτόν τον τίτλο. Το γεγονός ότι δεν είδαμε ίχνος αυτοκριτικής, ακόμα και μετά την εκκωφαντική τους απόρριψη από την κοινωνία στις 2 τελευταίες εκλογές, πιστοποιεί ότι οι ρατσιστικές τους αντιλήψεις βρίσκονται καλά εδραζόμενες στο πολιτικό τους συνειδητό.

    Υπάρχει μεγάλη διαφορά στην αντίληψη της κοινωνίας μεταξύ Σαμαρά/Κάμερον, όσο αποκρουστικός και αν είναι ο Κάμερον και οι πολιτικές του. Η Αγγλία έχει λύσει εδώ και πολύ καιρό το ζήτημα των διακρίσεων, και θεσμοθετημένα δείχνει μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε διάκριση με βάση το φύλο, τη θρησκεία, την εθνικότητα ή το χρώμα δέρματος. Δεν είμαι υπερβολικός αν πω πως η βρετανική αστυνομία θα διερευνούσε πολλές από τις ομιλίες Σαμαρά/Βορίδη/Πλεύρη και του λοιπού συναφιού για πιθανή διάπραξη ρατσιστικών εγκλημάτων, αν οι συγκεκριμένοι κύριοι εξέφραζαν δημόσιο λόγο στην Αγγλία. Αλλά για να μη φανεί ότι ειδωλοποιώ τον αγγλικό νόμο, ας το κάνω ξεκάθαρο: Υπάρχει μια διάκριση στην Αγγλία η οποία είναι ακόμα ανεχτή, θεσμικά και συστημικά: είναι η διάκριση απέναντι στους φτωχούς. Είτε οι φτωχοί ανήκουν στην white british working class είτε είναι φτωχοδιάβολοι από τη Ρουμανία ή την Σιέρα Λεόνε. Το πραγματικό πρόβλημα των Άγγλων είναι οι φτωχοί και όχι οι "ξένοι". Οι Ρώσοι και Κινέζοι μεγιστάνες είναι καλοδεχούμενοι να αγοράζουν ό,τι κινείται και δε κινείται στο Kensington και στο Chelsea γιατί αυτοί επενδύουν, αλλά οι ρώσοι και κινέζοι εξαθλιωμένοι εργάτες των zero hours contracts στο Plumstead και στο Haringey πρέπει να φύγουν γιατί βιάζουν και εγκληματούν.

    Ωστόσο, ακριβώς όπως το έχουμε ζήσει και στην Ελλάδα, η στόχευση του "ξένου", του έταιρου, είναι πιο εύκολη, περισσότερο αποδεκτή και λιγότερο ζημιογόνα για την άρχουσα τάξη που κάνει τη στόχευση. Λόγω και της εδώ οικονομικής κρίσης, το μεταναστευτικό, με ακριβώς την ίδια ρητορική που χρησιμοποιείς στο μήνυμά σου (που είναι βεβαίως ρητορική των μέσων ενημέρωσης) συζητήθηκε έντονα προεκλογικά και βεβαίως θα συνεχίσει να συζητείται.

    Συγκεκριμένα για τους Έλληνες τώρα, σχεδόν 3 χρόνια από όταν πρωτοέγραψα αυτή την ανάρτηση, μπορώ με βεβαιότητα να πω πως δημογραφικά ο ελληνικός πληθυσμός έχει αλλάξει στο Λονδίνο. Οι εύποροι ή μεσαίας τάξης φοιτητές είναι μάλλον μειοψηφία και τώρα πια κυριαρχούν εκείνοι που εγκαταλείπουν άρον άρον την Ελλάδα για μια οποιαδήποτε δουλειά εδώ, ανεξαρτήτως πτυχίου ή εξειδίκευσης. Και ήδη ακούμε αυτό ακριβώς που γράφεις: "η ...Μ.Βρ. δεν αντέχει αλλους μετανάστες λόγω της οικτρής οικονομιής της κατάστασης αλλά και εθνικών θεμάτων που 'κάινε". Θα σταματήσει άραγε μια τέτοια πρόταση όσους νέους Έλληνες αποφασίσουν να μεταναστεύσουν εδώ? Και αν μου επιτρέπετε, θα σταματούσατε εσείς τον δικό σας συγγενή από το να μεταναστεύσει στην Αγγλία με μια τέτοια πρόταση?

    Οι μετακινήσεις των πληθυσμών είναι σχεδόν ιστορικός νόμος, δεν έπαψαν ποτέ στην ιστορία και βεβαίως κανένα τείχος και καμιά νομοθεσία δεν στάθηκαν ικανά να τις αποτρέψουν, ποτέ. Η μετακίνηση/μετανάστευση είναι επιβίωση και όσο στερούμε ως ανθρωπότητα το δικαίωμα της αξιοπρεπούς επιβίωσης σε ένα κομμάτι της στον τόπο της τόσο θα χρειάζεται να φροντίζουμε να το κάνουμε όπου αυτό είναι εφικτό. Όσο αυτό καθυστερούμε να το κατανοήσουμε, τόσο το χειρότερο για όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Eimai sygkolhths baria biomixania kai montaz efarmoges tha bro boyleia ekei ben xero aglika

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στον κ. Κ.Κ. που άφησε εδώ ένα σχόλιο που για κάποιο λόγο, δεν υπάρχει. Δυστυχώς δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα που μου θέτεις, ούτε δικαιούμαι να δώσω κάποια συμβουλή. Καταλαβαίνω όμως την ανάγκη σου και σου εύχομαι πραγματικά καλή τύχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάρα πολύ καλό άρθο.
    Δεν πιστεύω να σε πειράζει να βάλω link το blog σου στο δικό μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

έχεις κάτι να προσθέσεις;

οι πελάτες μας ψώνισαν και αυτό

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

διάβασε και αυτό

AddThis