10.3.14

Ούτε στα Γιάννενα ούτε πουθενά


Πρόλογος: 

Είχα καιρό να δω τόση μαζεμένη δημοσιότητα για τον τόπο καταγωγής μου τα Γιάννενα όσο αυτή των προηγούμενων ημερών: Τα δάκρυα και η συγγνώμη του προέδρου της Γερμανίας στην επίσκεψή του στο χωριό των Λυγκιάδων απέναντι από τα Γιάννενα όπου οι ναζί της Wermacht και των SS δολοφόνησαν 82 ανθρώπους και ισοπέδωσαν το χωριό το 1943, η συγκεκαλυμένη οργή και αξιοπρεπής θλίψη μιας ενενηντάχρονης Εβραίας των Ιωαννίνων που επέζησε του Άουσβιτς, και την ίδια στιγμή η σύναξη μιας χούφτας Ελλήνων νεοναζί σε μια καφετέρια ενός διπλανού χωριού για να μιλήσουν για δημοκρατία, εκλογές και ψηφοδέλτια, περικυκλωμένοι από μπάτσους και αντιφασίστες. 

Δυστυχώς η προβολή αφορούσε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο την ναζιστική ιδεολογία.

Μια ιδεολογία που ισοπέδωσε την Ελλάδα πριν 70 χρόνια και που, σαν οι Έλληνες να μην έχουνε διδαχτεί το παραμικρό, επελαύνει σήμερα. Επελαύνει είτε ανοιχτά με ένα καθαρά ναζιστικό κόμμα που εμμένει στη δημοφιλία του είτε έμμεσα με πρακτικές που θυμίζουν αυτήν την ιδεολογία: απολυταρχισμός και σύνθλιψη δημοκρατικών δικαιωμάτων, βίαιη καταστολή των αγώνων γι' αυτά, κρατική και μιντιακή προπαγάνδα, κρατικός ρατσισμός, στρατόπεδα συγκέντρωσης, πογκρόμ και φυλακές-κολαστήρια μειονοτήτων, συστηματική αντίθεση και στοχοποίηση αριστερών, κομμουνιστικών, αναρχικών ιδεών. 

Δεν ξεχνώ πως στο χωριό των Λιγκιάδων, στις διπλές εκλογές του Μαΐου - Ιουνίου του '12, 8 άνθρωποι (4,5%) περνώντας μπροστά απ' το μνημείο των δολοφονημένων προγόνων τους από τους Ναζί μπήκαν στο πνευματικό κέντρο του χωριού τους που ήταν στημένη η κάλπη και ψήφισαν τους νεοναζί της Χρυσής Αβγής. 

Όντας μακριά πλέον από τον τόπο αυτό, και μην έχοντας άλλο μέσο στα χέρια μου πέραν ίσως αυτού που διαβάζεις τώρα, μπορώ μόνο να διαβάζω την επικαιρότητα του τόπου μου τοποθετώντας τη στο ιστορικό πλαίσιό της. Που σε περιόδους κρίσης σαν και αυτή, το ιστορικό της πλαίσιο ίσως αποτελεί το μόνο οδηγό για ένα φωτεινότερο μέλλον. Μέλλον χωρίς φασίστες-ναζιστές και απολυταρχία, μέλλον με προκοπή και ελευθερία. 

Κυρίως κείμενο:

Φωτογραφημένο απόσπασμα από το συγκλονιστικό έργο του Mark Mazower με τον τίτλο Inside Hitler's Greece. Οι σελίδες 252 - 253 αφιερωμένες στο ολοκαύτωμα των Γιαννιωτών Εβραίων το 43. 







Και μετά τη μαυρίλα, μια μικρή λάμψη ελπίδας για το τέλος με μια παλιά φωτογραφία από τα Γιάννενα. 




9 σχόλια:

  1. H λαμψη ελπιδας ειναι ο σφαγεας αρης βελουχιωτης που σκοτωσε με κτηνωδιες 1500 ατομα κυριος γυναικοπαιδα, στον μελιγαλα? Μιλας για τον αναρχικο μπακουνιν και εχεις φωτο του κομμουνιστη βελουχιωτη, τι μαλακας και ιδεολογικα ακυρως που εισαι, τον μπακουνιν οι σοβιετικοι θα τον ειχαν σφαξει μαλακα αναρχοκομμουνιστη.
    Εισαι ενας ουτοπιστης αναρχοκομμουνιστης εγωιστης, με μηδενικη προσφορα στο λαο του και στην πατριδα του, καλυτερα ολοι εσεις οι αναρχοκομμουνιστες να φυγετε απο την ελλαδα οσο μπορειτε ακομα γιατι οι ελληνες ξυπνησαν και μολις βγει η χρυση αυγη θα σας παρουν τα κεφαλια, μιλαω καθε μερα με φτωχους ελληνες δεν φανταζεσαι τι μισος εχουν για τους αναρχικους που καινε τι σημαια, σας λυπαμαι για αυτα που θα παθετε ομως η μοιρα του προδοτη παντα αυτη ηταν,ο θανατος, τον προδοτη μεχρι και η ιδια η μανα του τον φτυνει κανενας δεν τον συγχωρει....
    Ενας εθνικοσοσιαλιστης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πηγαινε σε κανενα ψυχίατρο ρε να σε δει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και μολις γυρίσεις απο την εξεταςη να αρχίσεις την χορήγηση ψυχοφαρμακων εντατικά
    Επισης εμ εισαι ανιστόρητος εμ κανεις λόγο και για τους αναρχικους .
    Μαθε λοιπον κλινικα ηλιθιε οτι οι αναρχικοι δεν ειναι οτι εχεις μεσα στο βλαμμενο κεφαλι σου επισης τα οσα λες επισύρουν νομικές συνεπείες και εαν συνεχίσεις Θ α τις υποστείς τραχανουλα ,πιυ απειλεις κιόλας Βρωμοφασισταριο που τολμάς να απειλεις κιολας μετα τα οσα εχουν γινει ρε αληταρα .......κρυμμένος πισω απο την Ανωνυμία σου ηλιθιε .Ε ηλιθιε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ανώνυμε, κουκλίτσα μου, εκτός ότι είσαι τελείως ανιστόρητη, είσαι τόσο ηλίθια που σε κόβω για παιδί ταγματασφαλίτη... Λοιπόν, λυπηρή Ναζίστρια ποντικομαμή, βολέψου εκεί που είσαι (γύρνα πίσω στην τρύπα σου δηλαδή) μέχρι να ανακαλύψεις ότι για ανθρώπους σαν και μένα και των υπολοίπων σ'αυτό το blog, διαχρονικά και παντού, δεν θα είσαι τίποτε άλλο από ένα σούργελο που αποφεύγεται με χειρονομίες περιφρόνησης, ένα τραγικό, φασιστικό κακάδι, θλιβερό ανθυπορουφιανάκι της συμφοράς, ένας σκατοκάγκουρας κρετίνος.
    Άντε, τώρα τράβα, δεν σε χρειάζομαι άλλο. Βρες μια γωνιά να ψοφήσεις, φτωχοπατσαβούρα του Ναζιστικού βόθρου κι άντε παράτα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και κάτι επίκαιρο αγαπητέ el romandante:
    «Αυτοί που πούλησαν τις γυναίκες και τις αδελφές στον κατακτητή, για να κάνουν τα νταραβέρια μαζί του, και μας σκλάβωσαν διπλά, αυτοί πάνε τώρα να μας πείσουν ότι είναι οι κέρβεροι της τιμής και της ηθικής. Μ' αυτά τα μέσα προσπαθούν να εξαπατήσουν το λαό για να συνεχίσουν το ξεζούμισμα και την εκμετάλλευσή του.
    Και πολλές φορές το καταφέρνουν αυτό και μας πείθουν μάλιστα ότι έτσι είναι, όπως τα λένε..»._ Άρης Βελουχιώτης, από τον Λόγο στη Λαμία, 22 Οκτωβρίου 1944.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το πρώτο σχόλιο του νεοναζί θα παραμείνει, ως μνημείο αρρωστημένης σκέψης, βλακείας και μίσους, ακριβώς το νόημα της ανάρτησης δηλαδή. Τα υπόλοιπα μπλοκ.

    Ναζίδες ούτε στο μπλογκ μου ούτε πουθενά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ε, λοιπόν είμαι πεπεισμένη πως τα ατομα οπως ο ανωνυμος αναγνωςτης ειναι στρατευμένα να σχολιάζουν οτιδήποτε αναρτάται στο ίντερνετ. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι ακόμα και βίντεοκλιπ της τερέζας να μπεις να δεις, απο κατω καποιος θα εχει σχολιάςει κάτι του στυλ "αυτά είναι ελινικά τραγούδια, ι ελιννικη πσιχι δεν πεθενι κομουνια, γαμο το σπιτι σας" .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ απολύτως. Επίσης θεωρώ ότι παρά το πλήθος και τη συχνότητα των σχολίων, αυτοί οι σχολιαστές δεν είναι πολλοί, αλλά λίγοι και ιδιαίτερα εργατικοί μέσα στο φανατισμό τους και παρασυρμένοι απ' τη παράνοια που είναι έμφυτη στην ιδεολογία τους. Αλλά αυτό που δεν έχω ακόμα καταλάβει είναι η ανωρθωγραφφύα τους. Τα δείγματα είναι τόσα πολλά και επίμονα, σε μια χώρα χωρίς αναλφαβητισμό γενικά, που με κάνει να σκέφτομαι αν αποτελεί κάποια ιδιόμορφο σήμα κατατεθέν τους. Όπως και να' χει, φασίστες ούτε στο σύμπαν ούτε πουθενά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

έχεις κάτι να προσθέσεις;

οι πελάτες μας ψώνισαν και αυτό

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

διάβασε και αυτό

AddThis