29.9.09

υπερασπίζομαι το δικαίωμα του πρωθυπουργού στη κατάθλιψη

Τα παρακάτω αφορούν κάποιον που είναι ακόμα πρωθυπουργός αλλά που τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του εδώ και καιρό απολαμβάνουν μια άνευ προηγουμένου ελεύθερη πτώση.
Δελφίνοι, πολιτικοί αντίπαλοι και εντεταλμένα μπλογκ (όπως αυτό και εκείνο) αφήνουν να εννοηθεί ότι πάσχει από βαριά ψυχική νόσο, ενώ τις φήμες αναπαράγουν και σοβαρές εφημερίδες (όπως αυτή και εκείνη) που αναζητούν αποδείξεις. Η είδηση εξάλλου ότι αυτός ο πρωθυπουργός απαγορεύει αυστηρά το κιάντι και το τυρί στο φαγητό του πυροδότησαν και άλλο τις υποθέσεις ότι λαμβάνει α-ΜΑΟ (αναστολείς μοναμινοξειδάσης), ένα παλιομοδίτικο αλλά ισχυρό αντικαταθλιπτικό που σε συνδιασμό με τις παραπάνω τροφές προκαλεί θανατηφόρες παρενέργειες.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του αυτός ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε άμεσα αν παίρνει "παυσίπονα και άλλα χάπια για να ανταπεξέλθει"  και αυτό ήταν που ξεχείλισε το ποτήρι.

Σήμερα, μια ψυχική ασθένεια όπως η κατάθλιψη λίγες φορές μπορεί να γίνει τόσο "ακρωτηριαστική" για τη καθημερινή δραστηριότητα όσο το πολιτικό κουτσομπολιό και η σκοπιμότητα θα ήθελαν να τη παρουσιάσουν. Η ερώτηση του δημοσιογράφου υπαγόρεψε τη θέση της ψυχικής νόσου μέσα στη κοινωνία, που σε ένα σημαντικό ποσοστό εξακολουθεί να είναι το περιθώριο. Στο φόβο του πολιτικού κόστους, η μονολεκτική και απαθής απάντηση του πρωθυπουργού ("όχι") στην ερώτηση, ενέκρινε το ασύμβατο μεταξύ δημόσιας ζωής και κατάθλιψης. Η απόπειρα απόκρυψής της ήταν ένα βήμα πίσω στη προσπάθεια καταπολέμησης του στίγματος που κουβαλά, και  σε ατομικό επίπεδο μια απάνθρωπη κλωτσιά σε αυτή την βαθιά εκτόνωση της παραδοχής της.


Για την ιστορία, ο Γουίνστον Τσώρτσιλ, ένας ακόμα βρετανός πρωθυπουργός, έπασχε από βαριά κατάθλιψη (την οποία αντιμετώπιζε με αλκοόλ και πούρο), ενώ το 1998 ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Κίιλ Μάγκνε Μπότεβνικ πήρε 4 εβδομάδες αναρρωτική για να αντιμετωπίσει το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο που του έτυχε.


4 σχόλια:

  1. Θεραπεύεται η κατάθλιψη με αλκοόλ και πούρο;
    Να το δοκιμάσω αν είναι.

    (για τον Μπράουν μας γράφεις; Κι είδα τον τίτλο και μπήκα ανήσυχη για τον Καραμανλή. Λέω, αν έπαθε ο ατάραχος κατάθλιψη, να προσέχω μην πατάω τις πλάκες πεζοδρομίου, είναι κατά τι πιο ευαίσθητες από αυτόν).

    Πάντςω οι αφίσες του Καραμανλή που έχεις ανεβάσει είναι συλλεκτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν έχω ιδέα αν τη πέρασε τη κατάθλιψή του ο πρωθυπουργεύοντάς μας, αν και ο φαινότυπός του όλο το περασμένο χειμώνα το φώναζε από μακρια. Τουλάχιστο, ο κακομοίρης από δευτέρα θα ηρεμήσει... (δε μπορώ να το πιστέψω πως εκφράζω συμπάθεια!)

    παρεπιπτόντως, ο Γουίνστον ονόμαζε τη κατάθλιψή του ¨μαύρο σκύλο". Ξέρεις, αυτό το έμψυχο πραγματάκι που σε κοιτά στα μάτια και σε ακολουθεί όπου και αν πας...
    Και να φανταστείς ότι τα σκυλιά είναι αντικταθλιπτικά πρώτης γραμμής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μ' αρέσει ο υπότιτλος του blog και αναρωτιέμαι αν είναι από κάποιο ποίημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο υπότιτλος είναι μόνο το αποτέλεσμα μιας παρατήρησής μου σε μια στιγμή "υπέροχου" ενθουσιασμού
    Ισχύει, δεν ισχύει;

    Είσαι ο πρώτος αναγνώστης που το παρατηρεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή

έχεις κάτι να προσθέσεις;

οι πελάτες μας ψώνισαν και αυτό

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

διάβασε και αυτό

AddThis