1.12.10

ημερολόγιο ενός προσωρινά επαναπατρισθέντα ΙV

Στη πραγματικότητα η ημερολογιακή καταγραφή ΙV των δύο τελευταίων ημερών περιορίζεται στη τελευταία πρόταση της ανάρτησης (εκτός των υστερόγραφων). Μα για τη κατανόησή της η ανάγνωση του προλόγου κρίνεται απαραίτητη. 

ημέρα 4η-5η, 24-25/11/2010

ανταπόκριση από τη μπόρα μπόρα 
ή αλλιώς 
«Σ’ όλο τον κόσμο ξαστεριά/ σ’ όλο τον κόσμο ήλιος/ και στα καημένα Γιάννενα μαύρη βροχή κι αντάρα» 

πρόλογος
Μικρός ήθελα να γίνω ειδικός στη βροχή. Μεγαλώνοντας στη πόλη όπου τα σύννεφα αδυνατούν να ξεφύγουν από τα βουνά που τη περιβάλλουν και που οι βρόχινοι λυγμοί τους καθορίζουν τη στάθμη της μικρής λυπητερής της λίμνης εξαναγκάστηκα σε μια χρόνια παρατήρηση των βροχών της, ώστε με ασφάλεια τώρα να αναγνωρίζω, εκτός των υπολοίπων, και τους παρακάτω τρεις αλησμόνητους τύπους βροχής: 
  1. ο πρώτος φέρνει το εξωτικό όνομα «τσούκου τσούκου». Χαρακτηρίζεται από πολύ ψιλές στάλες οι οποίες βρίσκονται παντού, αλλά όταν πέφτουν πάνω σου είναι τόσο λεπτές που τελικά δεν σε βρέχουν. Οι στάλες αυτές καταφέρνουν να πέφτουν ασταμάτητα για μέρες ολόκληρες, χωρίς να υγραίνουν το παραμικρό. Έτσι, μια ομπρελά αποκτά τόση άξια όσο η δήλωση ενός ποδοσφαιριστή: απολύτως καμία. Μα είναι αδιανόητο να βγεις από το σπίτι χωρίς μια τέτοια και να τελειώσει μια ποδοσφαιρική μετάδοση χωρίς επίσης μια τέτοια. Και για αυτούς που θα εξαναγκαστούν στη σκέψη, προτρέχω: Η διαφορά της γιαννιώτικης τσούκου-τσούκου με τη μακρινή λονδρέζικη ξαδερφή της έγκειται στη πρωτογενή αντίδραση των ελληνόφωνων επισκεπτών στην επαφή μαζί της. Τη τσούκου-τσούκου κανείς δεν τη χαρακτήρισε ακόμα ως το θερμό εκείνο νεφρικό απόσταγμα μετά από κάμποσες μπύρες. 
  2. τον δεύτερο δεν τον έχω ονοματίσει ακόμα μιας και ανακάλυψα πως στην παγκόσμια βιβλιογραφία της βροχής, μόνο το Άμστερνταμ αναφέρεται να βρέχεται τόσο πολύπλοκα από ένα φυσικό φαινόμενο άρα δεν αποκλείεται να φέρει ήδη κάποιο ολλανδικό όνομα. Η βροχή αυτή κατά ένα τρόπο, δεν πέφτει ποτέ κάθετα, αλλά πάντα οριζόντια. Οι σταγόνες όλες είναι στοιβαγμένες μεταξύ τους αφού διατάσσονται πολύ πυκνά ώστε ο όγκος νερού να δίνει την εντύπωση διαδοχικών κουβάδων που αγωνιωδώς περιφέρονται στα στενοσόκακα περιμένοντας τον ανυποψίαστο περαστικό για να αδειάσουν πάνω του αναιδώς το περιεχόμενο τους. 
  3. Τη τρίτη βροχή την απεικόνισε εξαιρετικά ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος στο τοπίο στην ομίχλη. Δείτε το παρακάτω βίντεο από το 5ο λεπτό. Έχει γυριστεί στη πλέον διάσημη γειτονιά των Ιωαννίνων. Παρακολουθείστε υπομονετικά μέχρι το 8:36 και θα τη νιώσετε πλήρως. Μη ξεχνάτε, αναφέρομαι στη βροχή.


τέλος προλόγου

Πώς μπορούσα να φανταστώ ο δυστυχής πως αυτή η πόλη θα περνούσε κάποτε στην εποχή των μουσώνων!

ΥΓ1. το δίστιχο του τίτλου από το διήγημα του Χριστόφορου Μηλιώνη "η αποκριά" (εκδ. και ημ/νια αγνοούνται).
ΥΓ2. Επίσης, μπορεί για τα Γιάννενα και τη βροχή να ισχύει αυτό, αλλά το ρεκόρ των 33 τύπων βροχής του Λονδίνου (σύμφωνα με την ιδιοφυΐα του Ντάγκλας Άνταμς) ίσως να μη σπάσει ποτέ
ΥΓ3. και για να μη ξεχνιόμαστε, ο πατέρας εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια σχεδόν του ενός τρίτου του ετήσιου εισοδήματός του. Οργισμένος αναλογίστηκε την αδικία μιας και ό,τι του πάρθηκε το είχε δουλέψει. Και συνέχισε μετά σιωπηλός να αναρωτιέται πότε επιτέλους θα πάψει να βρέχει. 

9 σχόλια:

  1. Romandante είσαι εξαιρετικός. Εύχομαι όταν μεγαλώσεις να γίνεις αυτό που ονειρεύεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τόσο καλό που ένιωσα στάλες βροχής στις πλάτες μου. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. tis eixa xexasei tis mpores! pou stivame ta rouxa meta! pantws to xw xanakousei gurw apo to trapezi sta giannena, oi duskoles suzitiseis, na teleiwnoun me to erwtima to patera! theiko!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. έχεις δίκιο πάντως, τις μπόρες εκεί στα γιάννενα αρχίζουν να τις ξεχνάνε γιατί η βροχή πια είναι τόσο μόνιμη όσο και οι βραδυνές ειδήσεις...
    καλώς ήρθες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τί τά θέλεις όλ' αυτά;;;
    Ράψε μας κάνα αδιάβροχο, μιά νιτσεράδα, ξέρεις εσύ!

    Ως τότε ας τό ρίξουμε λίγο έξω:

    Αλλοί, αλλοί και τρισαλλοί,
    κρίσις των κρίσεων δεινή
    επί των κεφαλών μας
    επέπεσεν ως αμαζών
    και θέλει το κακό μας.

    Κρίση που ούτ' ο Πάγκαλος
    απ' την πολλή χαμάρα,
    να τήν φαιδρύνει δεν μπορεί
    με κάποια σαχλαμάρα.

    Μέ τσίμπησε ποιητικός οίστρος σήμερα... αλλά είπα να μην φορτώσω τα σχόλιά σας με όλο το μακρυνάρι...
    Το υπόλοιπο του ωραίου {αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας...} ποιήματός μου θα τό βρείτε στο:

    kakiokakies.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχω την αμυδρή υποψία ότι αυτή η ρέουσα - όχι πολύ διαφορετικά από τις βρόχινες στάλες - αλληλουχία των αναρτήσεών σου έχει να κάνει με αυτή τη γλυκόπικρη φόρτιση των βραχύχρονων επιστροφών σε παλιούς τόπους. Αλλά και αν δεν ισχύει αυτό, το ένιωσα το πικραμύγδαλο!
    Στρατιώτης μηχανικού
    Tοστέλλος Ουίντονας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κλαζομένιε, απ΄το κατάστημα "Στάχτη και burberry" όπως πάντα τα καλύτερα προϊόντα στις καλύτερες τιμές. Εμάς η κρίση δε μας αγγίζει. Και στους τακτικούς μας πελάτες, δωρεάν κατ΄οίκον μεταφορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ισχύει κάπως στρατιώτα!χαίρομαι που γυρνάς στη μπλογκόσφαιρα έστω και σε καθεστώς σκλαβιάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

έχεις κάτι να προσθέσεις;

οι πελάτες μας ψώνισαν και αυτό

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

διάβασε και αυτό

AddThis