5.2.11

ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά

Παραθέτω το άρθρο ολόκληρο. Προέρχεται από μια διαδικτυακή φυλλάδα, για την αισθητική και τον κιτρινισμό της οποίας ο δημιουργός της είναι ξακουστός από την τηλεόραση αλλά διατηρεί σταθερά το προνόμιο να διαβάζεται από χιλιάδες. 
Ο δάσκαλος γερμανικών ήταν "επικίνδυνος σχιζοφρενής"
Ο 26χρονος Λιούις Αλεξάντερ Μοχίνι απο τη Βόρεια Ιρλανδία, τον περασμένο Νοέμβριο απέδρασε απο ένα ψυχιατρείο όπου ήταν έγκλειστος με τη διάγνωση "επικίνδυνος σχιζοφρενής" ενώ στο παρελθόν είχε μαχαιρώσει στο λαιμό έναν συνάδελφό του. Από τη Β. Ιρλανδία βρέθηκε στη Γαλλία οπου δίδασκε γερμανικά σε γαλλικό δευτεροβάθμιο σχολείο, στο Ντιν-λε-Μπεν. Πάνω στο μήνα όμως αρχισε να φανερώνεται η κατάσταση της υγείας του αν και κανείς απο τους μαθητές δεν διαμαρτυρήθηκε. Ο 26χρονος καθηγητής φέρεται να είχε την ψευδαίσθηση ότι ανήκε στην βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπίας MI5 κι ορισμένες φορές φορούσε γάντια για να μην αφήνει αποτυπώματα. Η παράξενη συμπεριφορά του προβλημάτισε την διεύθυνση του σχολείου που ήλθε σε επαφή με την αστυνομία και εκείνη με τη σειρά της με τις βορειοϊρλανδικές αρχές. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι υπεύθυνοι του σχολείου στα ΜΜΕ ο 26χρονος διέθετε όλα τα τυπικά προσόντα και "ήταν πολύ καλός" όταν έδωσε την προφορική συνέντευξή του ενω ακόμα και "το ποινικό μητρώο" του νέου καθηγητή, αν και καθυστέρησε, "ήταν ανεπίληπτο". Ο Μοχίνι εγκλείστηκε σε ψυχιατρική κλινική στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο (ή τον μεταφραστή του) είναι περίεργο που ένας σχιζοφρενής έχει τα τυπικά προσόντα για δάσκαλος ή έχει υπάρξει "πολύ καλός" σε μια συνέντευξη. Είναι πρωτοφανές το ποινικό του μητρώο να παραμένει καθαρό. Και οπωσδήποτε ή παραδειγματική τιμωρία για το θράσος του να ανταποκρίνεται στο παραλήρημα είναι η ποινή του εγκλεισμού του. Όσο για τη βαρύγδουπη διάγνωση "επικίνδυνος σχιζοφρενής" θα προέρχεται μάλλον από κάποιο ειδικό σύστημα ταξινόμησης ψυχικών ασθενειών δημιούργημα ενδελεχούς έρευνας τους συγγραφέα του άρθρου μιας και στα σε γενικές γραμμές ανεπαρκή σύγχρονα συστήματα, οι επιθετικοί προσδιορισμοί αποφεύγουν να αποδώσουν τη κοινωνική διάσταση της ψυχιατρικής εμπειρίας. 
Χρησιμοποιώντας τις πιο επιτυχημένες τεχνικές του αμόρφωτου ο αρθρογράφος κατορθώνει την αναπαραγωγή των πιο καταφανών στερεότυπων για τους ανθρώπους με σχιζοφρένεια. Με το άρθρο του συντηρεί και επιτείνει το στίγμα και τις διακρίσεις απέναντί τους (όπως βέβαια συνειδητά κάνει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα και με άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες). Ο αρθρογράφος, με υπόγειο αλλά σαφή τρόπο, συνδράμει στην ακόμα καλά θεμελιωμένη κοινωνική πεποίθηση περί επικινδυνότητας της σχιζοφρένειας, αλλά αυτό που κυρίως κάνει στη πραγματικότητα είναι να απομονώνει τους ανθρώπους με σχιζοφρένεια, να τους εξαιρεί από το δικαίωμα των καθημερινών δραστηριοτήτων, να τους σταματά από τη διεκδίκηση και διατήρηση θέσεων εργασίας, να τους αποτρέπει από την αναζήτηση βοήθειας όποτε κριθεί αναγκαίο, να επιτείνει τον αρνητικό αντίκτυπο στη σωματική τους υγεία, να εμποδίζει τη παροχή βοήθειας, να βλάπτει την ανάρρωση και οπωσδήποτε να συναινεί στην αναγκαιότητα της ποινής για τη εμπειρία που οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν.
Τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, από όλες τις ομάδες εκείνων που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, έχουν  τις λιγότερες πιθανότητες να βρουν εργασία, να βρίσκονται σε μια σταθερή, μακροχρόνια σχέση, να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης και να είναι κοινωνικά ενταγμένοι στην κοινωνία.
Το άρθρο αυτό καταδεικνύει πόσο πολύ ακόμα τα προβλήματα ψυχικής υγείας εξακολουθούν να περιβάλλονται από άγνοια, φόβο και προκατάληψη, παρά το γεγονός ότι περίπου ένας στους τέσσερις ενήλικες θα έχει μια τέτοια εμπειρία σε κάποια φάση της ζωής του και ότι τουλάχιστο ένας στους εκατό θα ζήσει ένα ψυχωτικό επεισόδιο.

2 σχόλια:

  1. Πολύ σημαντικές οι επισημάνσεις σου αφεντικό.Διαβάζοντας το βιβλίο του Κλεάνθη Γρίβα,"Αντιπολιτευτική ψυχιατρική:Μπροστά στο αυταρχικό θεραπευτικό κράτος"(Θεσσαλονίκη,Ιανός,1989),έρχομαι να προσθέσω το εξής:"Η συνειδητοποίηση της αυταπόδεικτης αλήθειας ότι η βλακεία και ο φανατισμός αποτελούν πανίσχυρες δυνάμεις,που όταν συνδυάζονται με το προσωπικό συμφέρον καθίστανται σχεδόν ακατανίκητες,πρέπει να ενισχύει τη θέληση του ενεργού πολίτη να εναντιώνεται σ'αυτές." Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. άσχετο, αλλά θα μπορούσε ο τίτλος του βιβλίου του φίλτατου Κλεάνθη να είναι, με τα σημερινά δεδομένα: αντιπολιτευτική λογική: μπροστά στο αυταρχικό ακροδεξιό κράτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

έχεις κάτι να προσθέσεις;

οι πελάτες μας ψώνισαν και αυτό

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

διάβασε και αυτό

AddThis