7.9.10

ζωή που δεν μοιράζεται είναι ζωή χαμένη





η βιογραφία του πρώην πρωθυπουργού της Αγγλίας -ενός ηγέτη που σε ένα πιο δίκαιο κόσμο θα είχε ήδη δικαστεί για τα εγκλήματά του απέναντι στην ανθρωπότητα- κυκλοφόρησε στην αρχή του μήνα και ήδη προκαλεί πάθη, είτε με τη μορφή ανάγνωσης στους σταθμούς κατά την αναμονή των τραίνων, είτε με μαχητικές ρίψεις αυγών και παπουτσιών στις κατά τόπους παρουσιάσεις της, όπως πρόσφατα στο Δουβλίνο. Η άτυπη συμμαχία ακτιβιστών με διάφορες οργανώσεις ενάντια στις οργανωμένες και υψηλά προστατευμένες απόπειρες του Μπλερ να τιμήσει με τη παρουσία και την υπογραφή του διάφορα βιβλιοπωλεία φαίνεται να στέφεται με επιτυχία. (Παρεμπιπτόντως στην συμμαχία αυτή ζήτησε να συμμετέχει και το Βρετανικό Εθνικιστικό Κόμμα το οποίο προφανώς πήρε πόδι). Ήδη η παρουσία του σε εκδήλωση υπογραφής αντιτύπων στο μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο Waterstone's στο κέντρο του Λονδίνου ακυρώθηκε και αυτό έδωσε τη χαρά στους μαχητικούς ακτιβιστές να συνεχίσουν αυτό που πραγματικά καταφέρνουν με μεγάλη επιτυχία: να του χαλάνε τη διάθεση. Ο ίδιος δήλωσε πως η αστυνομία επιτελεί καταπληκτικό έργο στο να καταστέλλει "δυσλειτουργίες" αλλά δε θα ήθελε να την επιβαρύνει ακόμα περισσότερο στη δουλειά της. 
Αύριο, ο Μπλερ διοργανώνει κλειστό "γκαλά" στην Tate Modern, σε μια ιδιότυπη σύναξη μερικών εγκληματιών πολέμου και των φίλων τους σε ένα χώρο σύμβολο μοντέρνας καλλιτεχνικής ελευθερίας και έκφρασης. Τι καλύτερο άλλωστε, εκτός απ' τα καναπεδάκια, να μνημονεύεις τη πετυχημένη καταστροφή του λαού του Ιράκ με τους φίλους σου μπρος σε δημοφιλή αντιπολεμικά αριστουργήματα.


Μια αρκετά εμπνευσμένη δράση στα λονδρέζικα βιβλιοπωλεία πάντως είναι η συστηματική μετακίνηση των αντιτύπων του βιβλίου από τους τομείς των ευπώλητων και των αυτοβιογραφιών στο τμήμα των εγκλημάτων. Γίνεται αθόρυβα, ανώνυμα και απλά. Και η ανάγνωση αυτής τόσο πολύτιμη όσο και των 735 σελίδων μιας αμφιλεγόμενης βιογραφίας.
Αφού η αδικία δε μπορεί να συντριβεί τη στιγμή που συμβαίνει, τουλάχιστο ας μας δοθεί η χαρά της συντριβής μιας αβασάνιστης ματαιοδοξίας.

έκτακτη προσθήκη 8.9.10:
προς μεγάλη χαρά των διαδηλωτών και όσων ακόμα πιστεύουν στον νόημα των λέξεων, το "πάρτι" στη Tate Modern ακυρώθηκε. Μια μικρή ασήμαντη νίκη κάποιων που επιμένουν να επιμένουν...

9 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο el Romandante. Να συμπληρώσω ότι το Μπλερ και οι φίλοι του μπαίνοντας στην Tate modern θα δημιουργήσουν έργο τέχνης στα πλαίσια της performance με σουρεαλιστικές προεκτάσεις, ατμόσφαιρα βαριά μπαρόκ, χαμόγελα μανιεριστικά (παραμορφωμένα από την υπερβολική προσπάθεια), ένα έργο πραγματικό αριστούργημα με το οποίο οι ιστορικοί τέχνης θα βρουν την νέα εικόνα-σύμβολο για το κιτς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαριάνα, αν κάτι είναι πολύ ωραίο σε αυτή την ανάρτηση είναι το καταπληκτικής έμπνευσης σχόλιό σου. Λες να υπήρξε κάποιος από τους προσκαλεσμένους που να υποψιάστηκε αυτό το περίεργο "ζωντανό installation";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε σκοτώνουμε που δεν σκοτώνουμε (πια), δεν γράφουμε ένα βιβλίο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαίρομαι που το απολαύσατε el Romandante.
    Το κιτς δυστυχώς δεν μπορεί να αντιληφθεί τον εαυτό του ως τέτοιο. Μάλιστα ο Μίλαν Κούντερα είχε πει:
    ''Το κιτς είναι το αισθητικό ιδεώδες όλων των πολιτικών, όλων των κομμάτων και όλων των πολιτικών κινημάτων. Ό,τι παρενοχλεί το κιτς εξοστρακίζεται από τη ζωή: Κάθε εκδήλωση ατομικισμού, κάθε σκεπτικισμός…ο αντίπαλος του ολοκληρωτικού κιτς είναι ο άνθρωπος που θέτει ερωτήσεις…όποια και αν είναι η περιφρόνηση που μας εμπνέει, το κιτς είναι μέρος της ανθρώπινης μοίρας''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οχιά, δε γράφουμε που δε γράφουμε, δε σκοτώνουμε και κανά βιβλίο; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μαριάνα, αν "απάγγελεις" την "αθανασία" έπεσες διάνα! το αγαπημένο μου από Κούντερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχ δεν την ξέρω την αθανασία! Γραψ΄την εσύ μιας και είναι το αγαπημένο σου, να το μάθω κι εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μάλλον έκανα λάθος μαριάνα. Το απόσπασμα που παρέθεσες παραπάνω δεν είναι από τη "αθανασία" αλλά ή από την "αβάσταχτη ελαφρότητα" ή τις "προδομένες διαθήκες" του Κούντερα, αμφότερα εξαίρετα βιβλία. Δε μπορώ να το εξακριβώσω μιας και τα έχω αφήσει και τα δυο στην Ελλάδα. Αν δεν έχεις διαβάσει την "αθανασία" στο προτείνω ανεπιφύλακτα, για μένα είναι ό,τι καλύτερο έχει γράψει ο Κούντερα σε όλη του τη καριέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι από την "αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι", είναι. Να΄σαι καλά για την πρόταση, θα την έχω υπόψιν μου... μόλις τελειώσω το τελευταίο βιβλίο του Χάρι Πότερ!! χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

έχεις κάτι να προσθέσεις;

οι πελάτες μας ψώνισαν και αυτό

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

διάβασε και αυτό

AddThis