1.9.10

αυτό δεν είναι μία πίπα (η επεξήγηση) (ΙΙ)


 Η εικόνα αυτή είναι ο γνωστός πίνακας του Ρενέ Μαγκρίτ "La trahison des images" δηλαδή "η προδοσία των εικόνων". Σε αυτήν βλέπουμε τη φράση "ceci n'est pas une pipe" που έγραψε ο ίδιος ο Μαγκρίτ στον πίνακά του. "Αυτό δεν είναι μια πίπα", δηλαδή. Τότε τι είναι; Μην είναι η αντίληψή μας που αποφάσισε να μας κοροϊδέψει; ή μήπως οι ίδιες οι εμπειρίες μας κατάντησαν αρκετά προβληματικές για να μπορέσουμε να απαντήσουμε με ασφάλεια; και ναι και όχι θα απαντούσε ο Μαγκρίτ.
Αυτό που βλέπουμε δεν είναι μια πίπα, είναι η απεικονιστική αναπαράσταση μιας πίπας και για την ακρίβεια η ανάρτηση ενός ψηφιακού αντίγραφου μιας απεικονιστικής αναπαράστασης μιας πίπας γιατί η αυθεντική απεικονιστική αναπαράσταση της συγκεκριμένης πίπας βρίσκεται σε ένα μουσείο του Λος Άντζελες.
Υπάρχει κατά τον Μαγκρίτ μια βασική διαφορά ανάμεσα στην απεικονιστική αναπαράσταση και στη πραγματικότητα στην οποία αυτή αναφέρεται. Και αυτή τη διαφορά θέλησε να καταδείξει με την απεικονιστική αναπαράσταση της πίπας. Και σα να μην φτάνει αυτό, είναι ακόμα πιο σημαντικό το ότι η κατανόησή της διαφοράς αυτής δεν έχει να κάνει μόνο με την αισθητηριακή αντίληψη αλλά και με τον ορισμό της δεδομένης έννοιας (της πίπας δηλαδή), ο οποίος αντλεί τη προέλευσή του από την ίδια την κοινωνία. Αυτή είναι όσο πιο απλοϊκά γίνεται η ερμηνεία του πίνακα.
Η ερμηνεία της ανάρτησης τώρα (γιατί ως γνωστό, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην απεικονιστική αναπαράσταση μιας ανάρτησης και στη πραγματικότητα στην οποία αυτή αναφέρεται): Με αφορμή την εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου, κάθε φορά που ένας σερβιτόρος ή το αφεντικό διαμαρτυρηθεί, υπενθυμίστε του αυτή τη διαφορά ανάμεσα στην απεικονιστική αναπαράσταση της έννοιας στην οποία απευθύνεται η απαγόρευση και στη πραγματικότητα στην οποία αυτή αναφέρεται και που μόλις την ανάψατε και ανυπομονείτε να ρουφήξετε. Η ώρα που θα κάνει το αφεντικό να ξύσει το κεφάλι του αναζητώντας το καλά κρυμμένο στην υλικότητα του αντικειμένου που του προβάλλετε κοινωνικό πλαίσιο θα είναι αρκετή για μερικές διασκεδαστικές ρουφηξιές ή για να προλάβετε να απομακρυνθείτε πριν διεγείρετε για τα καλά τα απολίτιστα πρωτογονικά του ένστικτα.

μια επανάληψη ανάρτησης από τον περασμένο Ιούλιο εμπνευσμένη από τις υψηλές προσδοκίες μιας κυβέρνησης πολιτικών νάνων, ίδιου ύψους περίπου με τον προηγούμενο θίασο, μόνο που ετούτοι εδώ ξέρουν επίσης πώς να επιλέγουν και το κατάλληλο timing.

3 σχόλια:

  1. Μην ξεχνατε ομως El Comandante ότι δεν διαθετουν ολα τα μαγαζια την "απεικονιστική αναπαράσταση της έννοιας της απαγορευσης του καπνισματος, παρά μονο ελαχιστα. (Το No Smoking δλδ). Οποτε δεν μπορουν οι καπνιστες να χρησιμοποιησουν αυτο το επιχειρημα. Αρα; Εκει τι θα συμβουλευατε να κανουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στα συγκεκριμένα μαγαζιά,αν κατάλαβα καλά ποια μαγαζιά εννοείς αγαπητή μου cynical, οι θαμώνες θα είναι αφοσιωμένοι στο En Prison Rule, το Quarter Bet και το χαμόγελο του Κρουπιέρη ή στο νέο αποκαλυπτικό φόρεμα της καινούργιας τραγουδιάρας.

    παρεπιπτόντως, το Κomandante με τιμά, αλλά ακόμα εκτελώ τα καθήκοντα του Ρομαντάτε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

έχεις κάτι να προσθέσεις;

οι πελάτες μας ψώνισαν και αυτό

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

διάβασε και αυτό

AddThis