17.10.10

δεν είναι ήρωες, θύματα είναι


Η προσωρινή ανακούφιση από την απελευθέρωση των 33 μεταλλωρύχων και η σύντομη επαφή με τα συναισθήματά μας λίγο πριν επιστρέψουμε ξανά στις δουλίτσες μας θα 'ρθει να λογοδοτήσει και πάλι στο πεπρωμένο που η μοντέρνα ζωή επιβάλει. Οι εργάτες του ανθρακωρυχείου είναι πλέον οι ίδιοι από μόνοι τους χρυσωρυχείο. Και από κει που οι ζωές τους δεν άξιζαν τίποτα τώρα η αξία τους υπολογίζεται ως το βάρος τους σε χρυσάφι. Η υπέρμετρη φτώχεια, η κοινωνική απομόνωση και η ανυποληψία βρίσκονται ήδη θαμμένες στο ορυχείο που άφησαν πίσω, τώρα το φως της λάμπας του κράνους θα αντικατασταθεί από τους προβολείς των φωτογράφων. Αφού η ανθρώπινη θέληση έδωσε  στη τραγωδία αυτό το ευτυχές τέλος, η ανθρώπινη απληστία θα χρειαστεί να της αποδώσει και το ευτυχές κέρδος. 
Υπολογίστηκε ήδη ότι ο εγκλεισμός και η απελευθέρωση των 33 ανέβασε την ανταλλακτική τους αξία σε αυτή τη ζωή στα 300 εκατομμύρια λίρες, με τη προϋπόθεση ότι θα συναινέσουν φυσικά στις "σωστές" κινήσεις. Στο σύντομο υπολογισμό δεν υπολογίζονται τα κέρδη για τους μάνατζερ, τους παραγωγούς κινηματογράφου, τα τηλεοπτικά τοκ σόου και τους εκδοτικούς οίκους. Υπάρχει άραγε αμφιβολία ότι δε θα συναινέσουν; ότι αυτοί που θα τους προσεγγίσουν θα αφήσουν αυτό το χρυσωρυχείο ανεκμετάλλευτο; και ότι οι ίδιοι οι 33 δε θα έχουν πραγματικό λόγο στις αποφάσεις;
Ήδη για τους 33, στη πραγματικότητα θύματα της οικονομικής ανισότητας, της ανεξέλεγκτης κερδοφορίας της εργοδοσίας και των επισφαλών εργασιακών συνθηκών, κτίζεται το νέο απαραίτητο για τα δεδομένα προφίλ: γίνονται οι ήρωες, οι σταρ με τις υψωμένες γροθιές και τα κουλ γυαλιά ηλίου, ίσης κοινωνικής αξίας πλέον με τους προβεβλημένους αστέρες της ροκ ή τους ηθοποιούς του κινηματογράφου.  Κάποιοι χαρακτήρες από τους 33 έχουν ήδη απομονωθεί και οι προσωπικές τους ιστορίες, σχέσεις και στιγμές αναλύονται διεξοδικά. Ένας τους διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση, άλλος υπήρξε πρώην ποδοσφαιριστής που η τσακισμένη του μοίρα τον οδήγησε στα βάθη της γης, ο τρίτος κατατρεγμένος βολιβιανός μετανάστης, κοκ. Μάνατζερ με εγκεφάλους-ταμειακές μηχανές έχουν καταλήξει ήδη στο ποιος χολυγουντιανός αστέρας θα λάμψει ενσαρκώνοντας καθέναν από τους νεοφερμένους στο φως. Ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας που γίνονται σταρ μόνο επειδή η προσωπική τους τραγωδία δημοσιεύεται. Άνθρωποι καταδικασμένοι στη μιζέρια που κάποια μέρα η μιζέρια τους αποδείχτηκε χρυσός. Και για να παραμείνει χρυσός, η καταδίκη τους οφείλει να γίνει βαρύτερη.


Μια λονδρέζικη φυλλάδα έχει ήδη φτιάξει το καστ της ταινίας. Το αντιγράφω εδώ νιώθοντας τη ντροπή και το άγγιγμα της χυδαιότητας: George Clooney ως Luis Urzua, Gael Garcia Bernal ως Jimmy Sanchez, Javier Bardem ως Mario Sepulveda, Benecio Del Toro ως Jonni Barrios, Adriana Barraza ως Susana Valenzuela (η ερωμένη του Jonni Barrios).

Μα τι άλλο να γίνει πια να το χωνέψω: Οι άνθρωποι που κατόρθωσαν το αδύνατο για να υπερασπίσουν τον άνθρωπο, θα κάνουν επίσης και τα πάντα για να μας θυμίσουν πως εκτός από άνθρωπος μπορείς να υπάρξεις και ως κουφάρι. 

2 σχόλια:

έχεις κάτι να προσθέσεις;

οι πελάτες μας ψώνισαν και αυτό

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

διάβασε και αυτό

AddThis