31.12.09

με συγκίνησε περισσότερο το 2009


η ενημέρωση που λαμβάνουμε και ο δυτικογενής τρόπος που τον προσεγγίζουμε δεν μου επιτρέπει να συλλάβω το αγωνιακό και τραγικό πρόσωπο του σύγχρονου Ιράν και του λαού του. Μέσα μου ο αγώνας τους για περισσότερη ελευθερία εκδηλώνεται είτε με αισθητικά σχήματα που αναπαραστά η φαντασία μου μέσα από τις ελάχιστες εικόνες που διοχετεύονται, είτε με παραλληλισμούς με ανθρώπους που μια ιστορική συγκυρία τους μετέτρεψε από σύμβολα της διπλανής πόρτας σε σύμβολα εξέγερσης έναντι της μίζερης καθημερινότητας.
Η Νέδα Αγκά Σολτάν δολοφονήθηκε από το ιρανικό καθεστώς στις 20 Ιουνίου. Θεωρώ ότι είναι το πρόσωπο του 2009.
Δεν άνηκε σε καμιά παράταξη, δεν είχε καν ψηφίσει στις εκλογές. Ήταν το γυναικείο πρόσωπο της ιρανικής αστικής τάξης. Ενδεχομένως ξένη μέσα στη κοινωνία που οικοδόμησαν άντρες και φανατικοί ιερωμένοι,  ίσως μυστικά εξεγερμένη απέναντι στη κυρίαρχη ιδεολογία της θρησκείας, του συντηρητισμού, της προκατάληψης, της αδίστακτης εξουσίας και των θλιβερών παράγωγών της. Κατέβηκε στο δρόμο απέναντι στην κοινωνική συμβατικότητα της χώρας της αναζητώντας έναν άλλο δρόμο ανεξαρτησίας. Και μέσα απ' το ματωμένο μπλου-τζιν έθεσε -αθέλητα προφανώς και- με συγκλονιστική αξιοπρέπεια το απελευθερωτικό πλαίσιο, το ζήτημα της  κοινωνικής χειραφέτησης, χωρίς φεμινιστικές δημαγωγίες και στείρες εξεγερτικές εξαγγελίες.
Η δική μου κριτική ίσως να τόνιζε ότι η φιλελεύθερη αστική κοινωνία της δύσης που ενδεχομένως αναζητούσε η Νέδα σαν τρόπο ζωής θα την οδηγούσε στην αλλοτριωτική αυταπάτη που η δική μας αστική τάξη βιώνει. Αμφιβάλλω όμως αν αυτό θα μπορούσε να τη σταματήσει, την ίδια ή και τον φοιτητή της πλατείας Τιεν-Αν-Μεν είκοσι χρόνια νωρίτερα, από το να απαιτήσει στους δρόμους τη κοινωνική μεταρρύθμιση.
Η εικόνα που πλάθει η φαντασία μας σπάνια μπορεί να είναι καθορισμένη. Όμως ο θάνατος της  Νέδα -που μεταδίδεται ξανά και ξανά στις σελίδες του διαδικτύου- είναι γυμνός, γκρίζος και  υποβλητικός, όπως ο αγώνας καθενός που αναγνωρίζει το τίμημα του να θες να αναπνέεις ελεύθερα.

30.12.09

σμουτς (δηλαδή γιαβόλ)


Η συντηρητική και ξενοφοβική κυβέρνηση που τελικά συνετρίβη, ο συνεπικουρικός οχετός των κοινοβουλευτικών ακροδεξιών, η απόλυτη κυριαρχία της μισαλλόδοξης ρητορικής στα επικρατώντα μέσα ενημέρωσης και η καθιέρωση ρατσιστικών και ξενοφοβικών προτύπων ως lifestyle προϊόντων υψηλής τηλεθέασης καθόρισε αποφασιστικά  τα δεδομένα της κοινωνικής συνοχής τη χρονιά που φεύγει.  Πολλά από όσα διαδραματίστηκαν το 2009 στο επίπεδο της κοινωνίας -οι νέες μανωλάδες και οι άγιοι παντελεήμωνες, οι επιχειρήσεις σκούπας στο κέντρο της αθήνας, οι παγανές και τα λοιπά κέντρα κράτησης, η καταστροφή του καταυλισμού στη πάτρα, οι παρακρατικές επιθέσεις, οι ύποπτες δολοφονίες μεταναστών, η ρατσιστική δράση της αστυνομίας, οι επιθέσεις σε επιστημονικές έρευνες, η παραποίηση και συκοφάντηση της αντίθετης γνώμης-  είναι μόνο συμπτώματα της δηλητηριώδους έγχυσης  των λόγων μίσους  μιας μικρής αλλά προβεβλημένης μερίδας ανθρώπων στην -ούτως ή άλλως- προβληματική κοινωνία. Το έτος τελειώνει με μια άνευ προηγουμένου προσβολή του πρώτου δειλού (και ενδεχομένως μερικού) βήματος για τη κοινωνική ενσωμάτωση. Αναρωτιέμαι αν το 2010 θα κυλίσει διαφορετικά. Αμφιβάλλω. Η ημιμάθεια, το ψέμα και η σκόπιμη συκοφάντηση είναι άλλωστε διαχρονικά εργαλεία.

25.12.09

Η-λίθιο των 8.00 (μιλιγκράμ)

οι ανταποκρίσεις των δημοσιογράφων και οι τίτλοι των τηλεοράσεων και των διαδικτυακών σελίδων αναφέρουν ότι ο "πιστολέρο" με το μαύρο τζιπ είναι δολοφόνος και σπέρνει τον τρόμο και τον πανικό, συνεπώς δεν χωρά αμφιβολία ότι ο πιστολέρο δεν μπορεί παρά να είναι μανιακός, ψυχοπαθής ή σχιζοφρενής. Αυτές οι ιδαίτερες περιπτώσεις επαγωγικών (ή μήπως άλλων;) λογισμών από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης προφανώς δεν προέρχονται από τη συνειδητή προσπάθεια απόδοσης συσχετισμών εκ μέρους των δημοσιογράφων, αλλά από την ευκολία αναπαραγωγής ενός στερεότυπου  που βρίσκεται καλά εγκατεστημένο στο συλλογικό μας ασυνείδητο. Ότι δηλαδή ο μανιακός και ο ψυχικά ασθενής είναι και εν δυνάμει δολοφόνος, σπέρνει τον πανικό και είναι επικίνδυνος για την κοινωνία.
Αυτή η πεποίθηση βέβαια είναι στη καλύτερη περίπτωση ψέμα και στη χειρότερη συκοφαντία. Και σε ένα κοινωνικό επίπεδο αποτελεί τυπικότατο δείγμα κοινωνικής διάκρισης και βαρύτατης στιγματοποίησης.
Είναι δεδομένο ότι οι άνθρωποι με ψυχική ασθένεια ανήκουν σε εκείνη τη ομάδα ατόμων με χρόνιες νόσους που έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να βρουν και να διατηρήσουν μια συγκεκριμένη εργασία, να κάνουν μια σταθερή και μακρόχρονη σχέση, να βρουν μια μακρόχρονη και αξιοπρεπή στέγη και να ενσωματωθούν στις καθημερινές κοινωνικές δραστηριότητες. Ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω δε αποτελεί καθεαυτό προϊόν της αρρώστειας αλλά όλα αποτελούν παρενέργειες της στιγματοποίησης και της κοινωνικής διάκρισης.
Οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας, οι μανιακοί, οι σχιζοφρενείς,  οι "ψυχοπαθείς", ήδη στιγματισμένοι και κοινωνικά απομονωμένοι, κατανοούν βλέποντας τηλεόραση ότι υπάρχει και κάτι ακόμα που πρέπει να αντιπαλέψουν, εκτός από το αβάσταχτο βάρος της αρρώστειάς τους. Και αν η ασθένεια παλεύεται ως ένα βαθμό από τους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, το στίγμα από τα μέσα ενημέρωσης βρίσκεται πέρα από τις δικές τους δυνάμεις.

23.12.09

Άγιε ιεράρχα του έθνους Γεώργιε, πρέσβευε υπέρ ημών


Ανακοινωθέν της Κυβερνήσεως της Ελλάδος

Ἡ Ἱεραρχία τῆς Κυβερνήσεως τῆς Ἑλλάδος στήν μεσημεριανή Συνεδρίασή Της, τήν 22αν Δεκεμβρίου ἐ.ἔ., μέ πρόταση τοῦ Μακαριωτάτου Πρωθυπουργού, συζήτησε τό θέμα τοῦ Διαλόγου μεταξύ τῶν Ὀρθοδόξων  Κρατικών Υπηρεσιών καί τῶν Αλλοθρήσκων. Στήν ἀρχή ἀνεγνώσθη τό ἔγγραφο τοῦ Υπουργού Προσαγωγέως του Πολίτου σχετικά μέ τήν λεγομένη «Ὁμολογία Πίστεως», πού ὑπεγράφη ἀπό βουλευτάς καί κληρικούς, καθώς ἐπίσης ἀνεγνώσθησαν καί ἐπιστολές τῶν Σεβασμιωτάτων Υπουργών πρός τήν Ἱερά Κυβέρνησην, μέ σκοπό τήν ἐνημέρωσή τους γιά τό προσχέδιο πού πρόκειται νά συζητηθεῖ τίς προσεχεῖς ἡμέρες σχετικά μέ τό πρωτεῖο τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί Πάσης Ἑλλάδος και κατά τήν νέαν χιλιετία. Ἤδη γιά τά θέματα αὐτά ἔγινε λόγος καί στο Τακτικόν Ἱερόν Υπουργικόν Συμβούλιον τοῦ παρελθόντος Νοεμβρίου. Ἀκολούθως ὑπῆρξε εὐρύτατος διάλογος, στόν ὁποῖον ἔλαβαν μέρος πολλοί σεβασμιώτατοι εν Χριστώ υπουργοί, οἱ ὁποῖοι ὁμίλησαν μέ αἴσθημα εὐθύνης καί γνώσεως γιά τά μεγάλα αὐτά θέματα. Κατά τήν συζήτηση διετυπώθησαν οἱ ἀκόλουθες θέσεις :
1. Διεπιστώθη ἡ ἀνάγκη περαιτέρω πληρεστέρας ἐνημερώσεως του Ιερού Υπουργικού Συμβουλίου, στά σημαντικά αὐτά ζητήματα. Δηλώθηκε δέ ὅτι ἐφεξῆς ἡ Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος θά λαμβάνῃ γνώση ὅλων τῶν φάσεων τῶν Διαλόγων, διαφορετικά κανένα κείμενο δέν δεσμεύει το  πανάγαθον Κράτος. Ἄλλωστε αὐτό συνιστᾶ τό πανάγιον Σύνταγμα τῆς Ελλάδος.
2. Ὁ Διάλογος πρέπει νά συνεχισθεῖ, μέσα ὅμως στά ὀρθόδοξα πλαίσια, πάντοτε ὕστερα ἀπό συνεννόηση μέ την Ιεράν Κυβέρνησην, ὅπως πανορθοδόξως ἔχει ἀποφασισθεῖ.
3. Οἱ βουλευταί παραμένουσι φύλακες τῆς Ὀρθοδόξου Παραδόσεως, ὅπως ὁμολόγησαν κατά τήν εἰς Πρόεδρον της Δημοκρατίας χειροτονία τους.
4. Ἡ Ἱεραρχία τῆς Κυβερνήσεως τῆς Ἑλλάδος παρακαλεῖ δέ τούς πιστούς νά ἐμπιστεύωνται τούς ποιμένες Υπουργούς τους καί νά ἀπέχουν ἀπό ἐνέργειες, πού εἶναι δυνατόν νά δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα.
Ταῦτα συνεζήτησε καί ἀπεφάσισε ὁμοφώνως ἡ Ἱεραρχία τῆς Κυβερνήσεως τῆς Ἑλλάδος μέ αἴσθημα εὐθύνης ἔναντι τοῦ Θεοῦ, τῆς ἀμωμήτου ἡμῶν πίστεως καί παραδόσεως καί τοῦ εὐσεβοῦς λαοῦ, πρός δόξαν Θεοῦ καί εὔκλειαν του Παναγιοτάτου Κράτους μας.

17.12.09

Once You COP You Just Can't Stop


Το οικολογικό κίνημα που διαμορφώνουν σιγά-σιγά οι ογκώδεις και γεμάτες πάθος διαδηλώσεις και οι ακτιβιστικές δράσεις στην Κοπεγχάγη μοιάζει με αυτό που διαμόρφωσαν οι αντίστοιχες του Σιάτλ δέκα χρόνια πριν. Τότε που για πρώτη φορά παγκόσμια και τόσο μαζικά αμφισβήθηκε ο τρόπος που ζούμε και οργανώνουμε τη κοινωνία μας. Θεωρώ όμως ότι αυτό που γεννιέται αυτές τις μέρες στη Κοπεγχάγη πρόκειται να διαφοροποιηθεί από το κίνημα του Σιάτλ και της Γένοβας κατα της παγκοσμιοποίησης ως προς τον πυρήνα της ανάλυσής του.
Το τι ακριβώς αμφισβητεί το οικολογικό κίνημα είναι ξεκάθαρο. Δεν είναι ούτε το κακό πετρέλαιο ως η πηγή της ενέργειας, ούτε η υπερβολική εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, ούτε η ανυπαρξία πολιτικής βούλησης για λύσεις. Το οικολογικό κίνημα αμφισβητεί το ίδιο το σύστημα. Και στο κέντρο της αμφισβήτησης είναι η καπιταλιστική απάντησή που το σύστημα δίνει. Το ίδιο βέβαια συνέβαινε και με τη Γένοβα, αλλά και με κάθε εργατικό κίνημα ή κίνημα της νεολαίας. Η διαφορά τώρα βρίσκεται στο καθεαυτό περιεχόμενο της αμφισβήτησής του.
Στη Κοπεγχάγη, για πρώτη φορά ίσως, η αμφισβήτηση τίθεται περισσότερο συνολικά και ίσως πιο ουσιαστικά. Γιατί ο  πυρήνας της αμφισβήτησης στο κίνημα αυτό βρίσκεται ένα βήμα πιο πέρα από το στοχασμό της μορφής και της δομής των αναγκών, των οικονομικών συσχετίσεων ή των χαρακτηριστικών της παραγωγής, των αντικειμένων πάλης δηλαδή των μέχρι τώρα κινημάτων. Στο κέντρο της προσοχής το οικολογικό κίνημα τοποθετεί περισσότερο καθοριστικά από ποτέ την επαφή του άνθρωπου με τον κόσμο, τη σχέση της κοινωνίας με το περιβάλλον στο οποίο ζει. Και σε μια πιο ευρεία θεώρηση, το ίδιο το ζητήμα της φύσης της ζωής, της ουσίας του ανθρώπου. Θέτει με ένα πρωτόγονο (ακόμα) και μη-συγκροτημένο τρόπο την επιθυμία μιας νέας θέσμισης -όπως θα έγραφε ο Καστοριάδης- του πώς μπορούμε να ζούμε.


ο τίτλος της ανάρτησης είναι "δανεισμένος" από εδώ

16.12.09

Κοπεγχάγη: business as usual

Η προδιαγραφόμενη αποτυχία της Κοπεγχάγης επισημαίνει αυτό που η οικονομική ύφεση έκανε γνωστό σε όλους: Το αδιέξοδο του κοινωνικού-οικονομικού συστήματος στο οποίο έχουμε μάθει να ζούμε. Η κλιματική αλλαγή και η επικείμενη ολοκληρωτική περιβαντολογική καταστροφή προσδίδει στη κρίση του καπιταλιστικού τρόπου ζωής ένα νέο, διαφορετικό προσωπείο. Αυτό της μαζικής απειλής και της βιολογικής εξαφάνισης. Το υποπροϊόν του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης που μπορούσαμε να δούμε μέχρι τώρα -δηλαδή η φτώχεια, η απελπισία, η πείνα, η ανισότητα, η κοινωνική αδικία, ο εξευτελισμός της ίδιας της ζωής για το μεγάλο κομμάτι της ανθρωπότητας- δε μπόρεσε να κρούσει σθεναρά τον κώδωνα για το τρόπο που ζούμε, καθώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο ίδιος ο καπιταλισμός φρόντιζε να καλύπτουμε –εμείς εδώ στην ευμαρή μας δυτική κοινωνία- τις κατασκευασμένες μας ανάγκες. Η καταστροφή όμως του ίδιου του περιβάλλοντος που φιλοξενεί την ανθρωπότητα δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από καμιά πρόφαση ή καταναλωτική υπεραναπλήρωση.

15.12.09

όχι άλλο κάρβουνο

Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Κοπεγχάγη φαίνεται εξαρχής καταδικασμένη να αποτύχει. Ο λόγος είναι προφανής: Όλες οι συζητήσεις γίνονται κάτω από το ιδεολογικό πρίσμα του συνεχιζόμενου κέρδους και της οικονομικής ανάπτυξης. Η λύση στη περιβαντολογική αλλαγή είναι δεμένη στο άρμα του καπιταλισμού και οι προτεινόμενες λύσεις, που αναφέρονται και ως μοναδικές, αποσκοπούν στην ουσία τους στη συνέχιση της κερδοφορίας των εταιριών που ευθύνονται για τη καταστροφή. Να ένα κραυγαλέο παράδειγμα:
Με τη εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα να έχει αυξηθεί περισσότερο από 240% από το 2005,  23 γνωστές πολυεθνικές, ανάμεσά τους η Ford, η BP, η British Airways, η Unilever κ.α. κατά τη διάρκεια του  παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ το 2005 αποφάσισαν πως έπρεπε να αναλάβουν κοινή δράση για το κλίμα, η οποία θα ακολουθούσε τους βασικούς κανόνες της αγοράς. Αυτό σε συνδιασμό με τις συμβατικές υποχρεώσεις των κρατών να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων CO2 σύμφωνα με το προτόκολο του Κυότο, δημιούργησε μια νέα  παγκόσμια αγορά, γνωστή και ως Carbon Trading.
Η Carbon Trading (Αγορά Άνθρακα) με απλά λόγια σημαίνει το εξής: κάθε χώρα που υπέγραψε το Κυότο μπορεί να εφαρμόσει ένα σύστημα εμπορικών συναλλαγών για τη μείωση των ρύπων με στόχο να επιτευχθούν οι στόχοι της. Κάθε χώρα μπορεί να χορηγήσει άδειες σε μεμονωμένες επιχειρήσεις για την εκπομπή ορισμένης ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου. Αν οι επιχειρήσεις ρυπαίνουν ίσο ή λιγότερο από αυτό που η χώρα δεσμεύτηκε με το Κυότο, τότε οι στόχοι  της χώρας πληρούνται. Αν οι στόχοι δεν πληρούνται, τότε η χώρα που δε πληροί το στόχο μπορεί να αγοράσει άδειες εκπομπής αερίων από μια χώρα που τον πληροί και με το παραπάνω. Δηλαδή, μια χώρα που οι επιχειρήσεις της ρυπαίνουν περισσότερο από όσο πρέπει μπορεί να αγοράσει το δικαίωμα ρύπανσης μιας άλλης χώρας που οι δικές της επιχειρήσεις δε ρυπαίνουν όσο τους επιτρέπεται. Η αγορά αυτή εκτιμήθηκε περισσότερο από 60 δις δολάρια το 2007.
Εδώ θα βρείτε 350 καλούς λόγους (τριακόσιους πενήντα) γιατί το Carbon Trading είναι μια κακή ιδέα.


14.12.09

ανακοίνωση για τη δολοφονική επίθεση στον σύντροφο Μπερλουσκόνι




Ο ΣΙΛΒΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ
Όσο κι αν χρειάζεται να εκφοβίσουν και να απειλήσουν, για να περάσουν την αντεπιχειρηματική πολιτική που απαιτεί ο λαός, να γνωρίζουν ότι μπροστά τους θα βρουν το καπιταλιστικό -επιχειρηματικό κίνημα ανασυγκροτημένο, ρωμαλέο, να υπερασπίζει τα ταξικά συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών. Και αυτή η δολοφονική επίθεση, προστίθεται στα αλλεπάλληλα κρούσματα καταστολής και αυταρχισμού που το λαϊκό κίνημα εξαπολύει εναντίον μας και σε όσους με πάθος υπερασπίζονται την υπέροχη αντιλαϊκή και κερδοφόρα πολιτική μας. 
Οι προκλητικές διαιτησίες ενάντια στη Μίλαν, οι μαζικές αυξήσεις στις τιμές των ερωτικών συνοδών, των πλαστικών επεμβάσεων και της προθετικής μαλλιών, οι συλλήψεις των συνεργατών μας της μαφίας, η προκλητική απόσυρση από την αγορά της νέας κολλεξιόν  του συντρόφου Αρμάνι και οι αυξανόμενοι τραμπουκισμοί των ιερόδουλων και των call-girls, είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της πολιτικής του περιορισμού των κερδών μας και της απεχθούς καταπολέμησης της διαφθοράς που θέλει να επιβάλλει στα συμφέροντά μας η εργατική τάξη.
Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, η πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Καπιταλιστών Ελλάδας καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του ιταλού πρωθυπουργού και καλεί σε σύσκεψη επιχειρηματικούς φορείς, δημοσιογράφους, θρησκευτικές και παιδοφιλικές οργανώσεις για την ανάπτυξη κοινής, συντονισμένης δράσης ενάντια στις λαϊκές απαίτησεις για κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια στη ζωή.
Ο αγώνας του Σίλβιο δεν μπορεί και δεν θα πάει χαμένος. Η αποτρόπαια πράξη εναντίον του ξεσήκωσε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που δεν θα κάνει πίσω αν δεν δικαιωθούν οι στόχοι μας.
Ευχαριστούμε όλους τους πολιτικούς, όλες τις επιχειρηματικές συλλογικότητες, οργανωμένες και ανοργάνωτες, στην Ιταλία και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα και το δημοσιογραφικό κατεστημένο που από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε και συμβάλλει με καθοριστικό τρόπο στο τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί για το Σίλβιο Μπερλουσκόνι.


ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΙΛΒΙΟ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΡΧΟΥΣΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
ΦΤΗΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΜΑΣ
ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟ ΚΑΙ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΖΗΜΕΝΣ

Ομοσπονδία Καπιταλιστών Ελλάδας



13.12.09

never trust a COP


Διαβάζοντας το σχετικά με τη συνάντηση κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, είναι ολοένα και πιο σαφές ότι η συζήτηση σχετικά με τις λύσεις γύρω από το κλιματικό πρόβλημα γίνεται δέσμια των επιχειρηματικών συμφερόντων. Μέχρι πρόσφατα, οι μεγάλες εταιρίες ρυπαντές αρνούνταν οποιαδήποτε συμμετοχή στο πρόβλημα ή τις λύσεις του, επιστρατεύοντας μάλιστα και αμφίβολες ή κάλπικες έρευνες που τις αθώωναν. Κλασικότερο παράδειγμα, η διαβόητη Exxon που για χρόνια δεν έβλεπε κανένα κέρδος από τη συμμετοχή της σε βιώσιμες λύσεις για το κλίμα γι΄ αυτό και αντιδρούσε λυσσασμένα σε οποιαδήποτε σχετική νομοθεσία.
Ωστόσο, η κατάσταση τώρα πια φαίνεται οριακή, ώστε και οι ίδιες οι εταιρίες με τους προστάτες τους παρουσιάζονται εξαναγκασμένες να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα. Και το κάνουν με ένα τρόπο που γνωρίζουν πολύ καλά.
Έτσι, από τα διοικητικά συμβούλια των εταιριών-ρυπαντών μέχρι τα γραφεία των απανταχού Οικολόγων Πράσινων γινόμαστε δέκτες του ψέματος ότι ο καλύτερος, και μάλιστα ο μόνος τρόπος, για την επίλυση της κρίσης του κλίματος είναι να ανατεθεί το μέλλον του στη "παγκόσμια αγορά". Οι ίδιοι παίχτες συνεπώς θα συνεχίζουν να κάνουν παιχνίδι, σε νέες εξαιρετικά προσοδοφόρες μπίζνες. Ήδη, πρακτικές όπως το Carbon Trading και οι λεγόμενες "Αγορές του Άνθρακα", το να αγοράζεις και να πουλάς το δικαίωμα να μολύνεις, δηλαδή, βρίσκονται στο επίκεντρο των επερχόμενων συμφωνιών στη Κοπεγχάγη. Τοσο, ώστε αυτό το συμβούλιο κορυφής να είναι στη πραγματικότητα ένα παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ σε μια λίγο πιο πράσινη απόχρωση. Τόσο πράσινη όσο και το χρώμα του δολλαρίου.

Πολλές χρησιμότατες πληροφορίες για αυτό το ωραίο θέμα εδώ
COP15 είναι το επίσημα όνομα του συμβουλίου κορυφής για το κλίμα στη Κοπεγχάγη.

10.12.09

θυμάμαι, θυμάμαι την 6η δεκέμβρη (μέρος τέταρτο)


παραθέτω παραφρασμένο ένα απόσπασμα του Χένρυ Τζέημς που συνοψίζει, θεωρώ, την μετά το δεκέμβρη εποχή: "Είμαστε μερικοί από τους χιλιάδες νεαρούς κάθε κοινωνικής τάξης, που μέσα στο μυαλό τους ζυμώνονται ιδέες.... Τίποτε απ' όλα αυτά που μας αφορούν δεν είναι πρωτόφαντο. Είμαστε πολύ νέοι και ξέρουμε ελάχιστα  πράγματα... Έχουν περάσει ελάχιστοι μήνες από τότε που αρχίσαμε να συζητούμε τις δυνατότητες της κοινωνικής επανάστασης... Είμαστε απλές σταγόνες μέσα στη σκοτεινή απεραντοσύνη του λαού. Το μόνο που ισχυριζόμαστε είναι πως έχουμε καλή πίστη και τεράστια επιθυμία για την εφαρμογή της δικαιοσύνης...".
Ο μύθος που δε προστέθηκε στην εξέγερση του δεκέμβρη είναι αυτός του τι είδους κοινωνία απαιτούμε. Η εξέγερση χωρίς συγκεκριμένους στόχους και οργάνωση, χωρίς στρατηγική, αυθόρμητη αλλά ασυνάρτητη, και υπέρμετρα συκοφαντημένη ήταν επόμενο να μη συνεχιστεί. Έστω και έτσι όμως, έριξε τους σπόρους της. Και ο καινούργιος κόσμος που άνοιξε είναι αβέβαιος, αδιερεύνητος και ανησυχητικός. Μα και ταυτόχρονα ανοιχτός, εξωστρεφής, γνώστης ότι ο φόβος εδώ δεν βρίσκεται από τη πλευρά όσων απαιτούν.

Σ' αυτό το κόσμο μπορεί πλέον να συμβεί οτιδήποτε, οπουδήποτε, οποτεδήποτε από οποιονδήποτε.

βιβλίο: Χένρυ Τζέημς, Πριγκίπισσα Καζαμάσιμα, εκδ. ενάλιος, Αθήνα

8.12.09

και γιατί να μην ανήκουν σε μας (αυτές οι νυχτες);


Αναρωτιέμαι αν θα γίνει η 6η δεκέμβρη μια νεά 17 νοέμβρη, μια επέτειος, μια ημερομηνία που σε 20 χρόνια δεν θα αφορά τους 15χρονους της εποχής. Θα ήλπιζα όχι. Θα ήθελα η 6η δεκέμβρη να είναι η αφορμή της μαζικής απαίτησης και όχι της μαζικής μνήμης. Η κρατική καταστολή και βία δολοφόνησε τον Αλέξη, αλλά η βία, η ασυλεία της άρχουσας τάξης, η κοινωνική αδικία, η οικολογική καταστροφή, ο φασισμός, ο ορθόδοξος συντηρητισμός, όλα αυτά που μας κάνουν να θέλουμε να εξεγειρόμαστε, υπάρχουν ακόμα σε αυτή τη χώρα και  θα συνεχίσουν να καταπιέζουν αφόρητα τους ίδιους ανθρώπους που εξεγέρθηκαν τότε.



7.12.09

σε ποιον ανήκουν αυτές οι νύχτες;



οι μερικές χιλιάδες που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις ανήκουν στη κατηγορία του "παρεπιπτόντως". Η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται την ύπαρξή τους από σπόντα και η ορθή λογική ψάχνει τη θέση της στους δρόμους. Γιατί στη πράξη ο δημόσιος χώρος που της ανήκει είναι κατειλλημένος από μπάτσους και αντί-μπάτσους. [Αντιλαμβάνομαι το άκομψο του αντι-μπάτσου, αλλά δε μπορώ να λογαριάσω στον αναρχικό την προβοκατόρικη βία (εκτός από τους τυφλούς οπαδούς του Νετσάγιεφ βεβαίως-βεβαίως), ούτε να του καταλογίζω τόση μαζεμένη βλακεία, αλλά πώς αλλιώς να τους ονομάσω;]. Το δίλημμα που θέτει κάθε πλευρά είναι σαφές: ή βρυκόλακας ή λυκάνθρωπος. Θέση για ορθολογισμό και λαϊκές απαιτήσεις δεν υπάρχει. Ο αγώνας απαιτείται να είναι τριπλός: μπάτσοι-αντιμπάτσοι και η συν αυτοίς προκατάληψη.

6.12.09

θυμάμαι, θυμάμαι την 6η δεκέμβρη (μέρος τρίτο)

Ο δεκέμβρης κατέδειξε ότι ο συγχρονισμός με την εποχή και τον υπόλοιπο κόσμο βρίσκει την ελληνική νεολαία πολλά βήματα πιο μπροστά από αυτούς που τη κυβερνούν ή την αντιπροσωπεύουν.  Ειδικά η σχέση της αριστεράς με τη νεολαία, από το δεκέμβρη και μετά, έχει αποκτήσει τη σημειολογία του flαsh disc του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτό που για μερικούς αποτελεί  "πρωτοπορία" είναι στη πραγματικότητα μια ρουτίνα της καθημερινότητα ενός δωδεκάχρονου.
Η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν ασαφής, άτολμη και ετεροχρονισμένη, κατέδειξε ότι η πολιτική των καλών προθέσεων και της ηθικής συμπαράστασης  έχουν τεθεί οριστικά πλεόν στο περιθώριο από τη κοινωνία. Αν δε μπόρεσες  να δώσεις πολιτικό νόημα στο αδρό δεκεμβριανό ξέσπασμα, ακόμα και όταν οι φωτιές έπαψαν να καίνε, αν δε μπόρεσες να εγκολπώσεις ουσιαστικά την οργή και να θέσεις το πολιτικό πρόταγμα μιας τέτοιας εξέγερσης, πώς  επιμένεις ότι  εσύ θα είσαι αυτός που κάποια στιγμή θα το κάνει; Και δεν είναι  ούτε η ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον σου από  δημοσιογράφους και τα αφεντικά τους, ούτε οι απανωτές ήττες στις εκλογές. Είναι η εκ νέου εσωστρέφεια, η παρατεταμένη αδυναμία έκφρασης ενός ολόκληρου χώρου, σε μια περίοδο που η κοινωνία άνοιξε πάλι και ζητά να εκφραστεί και να επικοινωνήσει.
Το ΚΚΕ, από την άλλη, ήταν όπως πάντα σαφές: Εμείς δεν. Ζούμε σε μια δική μας, ξεχωριστή κοινωνία και σε ένα δικό μας ιδιόκτητο χώρο. Σαν το χώρο που με ζήλο περιφρουρούν όταν βρίσκονται στο δρόμο. Για να πάρουν τα εύσημα από την αυριανή γι' αυτό. Έχουν δικαίωμα να ζουν στο δικό τους κόσμο, αλλά το να στοχοποιούν ένα κίνημα εν τη γεννήσει του, αυτό  πάει πολύ. Αλλά αφού το παράσημο της αυριανής δεν τους κάθεται σα βάρος στη συλλογική τους συνείδηση, εμένα δε μου πέφτει λόγος.
Οι υπόλοιπες αριστερές, τυπικές και τίμιες απέναντι σε αυτό που εκφράζουν, και γι' αυτό ίσως τόσο απομακρυσμένες από τη συνείδηση του κοινωνικού κομματιού στο οποίο απευθύνθηκαν, τρέξανε και αυτές ασθμαίνουσες πίσω από τη λάβα που κύλαγε και έκαιγε, πιο πολύ ζητώντας να πάρουν παρά να δώσουν.
Και μένει ο αντιεξουσιαστικός χώρος, που είδε αυτή τη χρονιά τους φιλικά προσκείμενους προς αυτόν να πληθαίνουν. Καθόλου τυχαίο. Η αντισυστημική δράση (καταλήψεις σχολών, δημόσιων κτιρίων, πολιτιστικών κέντρων, δημαρχείων, με ανοιχτές συνελεύσεις, με συγγραφή πλήθους συνθημάτων και κειμένων, με παρεμβάσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και δελτία ειδήσεων, με ολιγόλεπτες διακοπές παραστάσεων σε θέατρα, με συνελεύσεις, συναυλίες και  γιορτές δρόμου) που είναι και η δράση του χώρου αυτού, από το δεκέμβρη και μετά υιοθετήθηκε από περισσότερο και "ανυποψίαστο" κόσμο. Καθόλου τυχαία έτσι, η ακραία στοχοποίησή του και η -επί της ουσίας- ποινικοποίησή του. Βέβαια, ένα κομμάτι του συνειδητά χρησιμοποιεί τη βία, που είναι τυφλή και κατ'  εμένα άσκοπη, και αυτό δίνει λαβές για περαιτέρω στόχευση. Κάτι που εν τέλει καταλήγει δυναμίτης για ολόκληρο το οικοδόμημα πολιτικής ζύμωσης, εξωστρέφειας και δράσης που ορθώθηκε ένα χρόνο πριν.


3.12.09

θυμάμαι, θυμάμαι την 6η δεκέμβρη (μέρος δεύτερο)


Ο δεκέμβρης αφήνει πίσω του τρεις τουλάχιστο "μύθους" που προσφέρουν στηρίγματα στις σκέψεις όσων πραγματικά επιθυμούν ουσιαστική, κοινωνική αλλαγή στο τρόπο που ζούμε και σχετιζόμαστε.
Πρώτος είναι ο ο μύθος της επιτυχημένης εξέγερσης:
Άλλο η εξέγερση και άλλο η διαχείριση των αποτελεσμάτων αυτής. Η εξέγερση συνέβη, είναι γεγονός, "γιορτάζουμε" ήδη ένα χρόνο από όταν αυτή πραγματοποιήθηκε. Ένα σημαντικό κομμάτι όσων εισπράττουν τη βία στη καθημερινότητά τους, όσων η φωνή τους θάβεται απ' τον κυρίαρχο γενικευμένο συντηρητισμό και καταπιέζεται απ' τη κοινωνική αδικία κατάφερε και ύψωσε το ανάστημά του, φανέρωσε τη δύναμη που κρύβει μέσα του.  Αυθόρμητα, άμεσα, μαζικά. Και βέβαια, η εξέγερση δεν περιλαμβάνει απαραίτητα στο νόημά της τη χρονική διάρκεια. Μοιάζει περισσότερο με ένα ισχυρό φυσικό φαινόμενο, ένα μεγάλο σεισμό ή ένα ηφαίστειο, μια απρόσμενη και ακαριαία παροχεύτεση καταπιεσμένης ενέργειας που μετά από αυτή τα πράγματα δε μπορεί να είναι ίδια.
Δεύτερος είναι ο μύθος του πού γίνεται η εξέγερση:
Σε αυτή τη χώρα, η εξέγερση δε γίνεται μόνο στα σπουδαστήρια των φιλοσόφων, στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων, στα πληκτρολόγια των μπλόγκερ, στα επετειακά αφιερώματα του πολυτεχνείου από τη τηλεόραση. Γίνεται πια και στους δρόμους.
Τρίτος είναι ο μύθος της υπονόμευσής της από "σκοτεινούς και συνομώτες επαναστάτες":
Η εξέγερση χρειαστηκε μόνο μια πιστολιά για να πυροδοτηθεί, πιστολιά όχι όμως της 17Ν ούτε του Επαναστατικού αγώνα ούτε της Σέχτας ούτε κανενός άλλου χρόνιου αυτόκλητου υπερασπιστή των αδικημένων. Όλα οργανώθηκαν στα φανερά και όλα συνέβησαν δημόσια. Οι κουκούλες δεν φορέθηκαν από όσους πραγματικά εξεγέρθηκαν. Γιατί η ατομική συνείδηση  εξακολουθεί να ενυπάρχει μέσα μας, το κοινωνικό ένστικτο του εδώ και τώρα μπορεί ακόμα να διεγείρεται όταν προκληθεί, η αίσθηση της κατάλληλης στιγμής είναι όντως φύση του ανθρώπου. Και η χειραφέτηση αποδεικνύεται τελικά μια προσωπική διαδικασία.

2.12.09

θυμάμαι, θυμάμαι την 6η δεκέμβρη (μέρος πρώτο)


Ο δεκέμβρης ήταν η εξέγερση της νεολαίας. Οι κοινωνικές τάξεις και διαβαθμίσεις ή οι εργασιακές συντεχνείες (δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιώτες, αγρότες, εργάτες) στη πραγματικότητα απείχαν, περιοριζόμενες σε προφορικές δηλώσεις συμπαράστασης μέχρι να σιγήσουν οριστικά κάτω από τη τρομοκρατία των δελτίων.
Θεωρώ ότι η εξέγερση του δεκέμβρη ήταν μια σαφής (έστω και ασυνείδητη) εκδήλωση της απαίτησης επανακαθορισμού του ρόλου και των σχέσεων της νεολαίας μέσα στη κοινωνία.
Οι φοιτητές, με το μαζικό τους κίνημα των περασμένων ετών, έχουν ήδη επιχειρήσει  την έξοδο απ' το πανεπιστήμιο-νεκροταφείο που δεν αγαπούν, δεν υπερασπίζονται πραγματικά και στο οποίο από το δίπολο ελευθερία ιδεών και γνώσεων, η γνώση έχει ξεχαστεί και οι ιδέες λιμνάζουν στο όνομα του αυτονόητου δικαιώματος. Οι μαθητές πάλι έχοντας στο παρελθόν απορρίψει με τις δυναμικές τους καταλήψεις τη σχολική αγγαρεία και τη βίαιη κατάργηση του ελεύθερου χρόνου τους από τη παραπαιδεία, είναι σε θέση να αντιληφθούν αυτό που τους περιμένει.
Αλλά η εκρηκτικότητα και η βιαιότητα των φοιτητών και των μαθητών τον δεκέμβρη ήταν κάτι παραπάνω από τη συνισταμένη των εκπαιδευτικών τους προβλημάτων που βρήκαν διέξοδο με τη δολοφονία του συμμαθητή τους. Γιατί στο άμεσο μέλλον, φοιτητές και μαθητές θα πάρουν και αυτοί τη θέση που τους έχει φυλαχτεί σε αυτό το ιδιότυπο "επιστημονικό προλεταριάτο" που αυτή η χώρα, μεθοδικά και συστηματικά, επιμένει να δημιουργεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δρόμοι του δεκέμβρη κατέλήφθησαν και από ανθρώπους ανώτερου και ανώτατου μορφωτικού επιπέδου, με κατάρτιση και τεχνογνωσία, καινοτόμα σκέψη και εμπειρία, χαρακτηριστικά που η κοινωνία τα έχει ανάγκη αλλά αρνείται ή αδυνατεί να τα αξιοποιήσει.
Αυτού του είδους οι προλετάριοι, επί χρόνια εισπράτουν το αντιφατικό μήνυμα της αναγκαιότητας της μέγιστης δυνατής εκπαίδευσης και της ταυτόχρονης απόρριψης της επένδυσης αυτής από τη κοινωνία που καλούνται να υπηρετήσουν. Και δεν είναι ούτε κανονικοί μισθωτοί ούτε πρόσβαση έχουν στα μέσα παραγωγής, αφού η γνώση, η τεχνολογία και η έρευνα (τα μέσα παραγωγής που τους αντιστοιχούν δηλαδή) σε αυτή τη χώρα παρασιτούν, υπολειτουργούν ή απλά δεν υπάρχουν. Έτσι, αυτοί οι προλετάριοι, στη πλειοψηφία τους παρασιτούν και οι ίδιοι και υπολειτουργούν, αναλαμβάνοντας παράταιρους και αντιπαραγωγικούς ρόλους στις κοινωνικές διαδικασίες. Η απώλεια του ρόλου τους στη κοινωνία τελικά θα τους αλλοτριώσει και θα τους κάνει να χάσουν τη ταξική τους συνείδηση, ευνοώντας τη κατάσταση που ήδη επικρατεί. Ίσως μάλιστα να μην είναι μακριά και ένα «λούμπεν επιστημονικό προλεταριάτο» που να προσπαθεί να επιβιώσει με ευκαιριακές εργασίες μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας!
Αυτή η εξέγερση έδειξε τις "επαναστατικές" δυνατότητες μιας καινούργιας κοινωνικής κατηγορίας ανθρώπων που στη πραγματικότητα δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Και αν ακόμα αυτό δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, αυτή η κοινωνία και το κράτος που την αντιπροσωπεύει κάνουν τα πάντα ώστε σύντομα να γίνει συνειδητό. Ο αυθορμητισμός, η έκρηξη και η παρατεταμένη πολιτική ζύμωση έξω από κομματικές καθοδηγήσεις μιας ακόμα μεγαλύτερης μερίδας αυτής της νεολαίας  κρατάει τη σπίθα αναμμένη. Αυτό είναι το πολιτικό νόημα που αποδίδω στην εξέγερση του δεκεμβρίου και γι' αυτό θεωρώ ότι αυτή η εξέγερση ήταν μια ειδική, ξεχωριστή περίπτωση κοινωνικής ανταρσίας.


οι πελάτες μας ψώνισαν και αυτό

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

διάβασε και αυτό

AddThis