19.3.11

η BP ξέρει


Διαβάζοντας τις σημερινές αγγλικές εφημερίδες καταλαβαίνω πως θα ξυπνήσω ένα από τα επόμενα πρωινά και ένας ακόμα διεθνής πόλεμος θα έχει ξεκινήσει. Αυτός του ΝΑΤΟ απέναντι.... άραγε σε ποιον;
Διαβάζω εδώ για την ενθουσιώδη ανταπόκριση του εξεγερμένου λιβυκού λαού στο προοπτική της νατοϊκής επέμβασης κατά του παράφρονα δικτάτορά του. Η κοινή λογική προφανώς δε χρειάζεται περισσότερα για να πειστεί για την αξία της ζωής χωρίς τον Καντάφι. Γι΄αυτό ίσως και στη προοπτική του ΝΑΤΟ διστάζει να εξεγερθεί με την ίδια αποφασιστικότητα. Το γιατί "όχι Καντάφι" το ξέρουμε. Το γιατί "όχι ΝΑΤΟ" μπορούμε να το καλοσκεφτούμε
  • άρση της εθνικής κυριαρχίας της Λιβύης
  • βέβαιη κλιμάκωση της σύρραξης και πιθανή εκκίνηση κανονικότατου εμφυλίου
  • ισχυροποίηση των φιλοαμερικανικών δικτατοριών του αραβικού κόσμου
  • οι γείτονες Τυνήσιοι και Αιγύπτιοι πρέπει να έχουν το μπάτσο δίπλα τους για να μην φυτρώσουν ξαφνικά εκεί που δεν τους έχουν σπείρει
  • η υποκρισία ξεχειλίζει: θα γίνει το ίδιο στο Μπαχρέιν, την Υεμένη, το Κονγκό; έγινε τίποτα για τη Παλαιστίνη; 
  • το φιλμ έχει άλλωστε ξαναπαιχτεί: Αφγανιστάν, Ιράκ, Κόσοβο, Βοσνία
  • και ναι, για το πετρέλαιο πρόκειται

Μα το δίλημμα δυστυχώς τίθεται  ξανά απ' τους κυρίαρχους, που απευθύνονται στους ανίσχυρους και απελπισμένους που ούτως ή άλλως η φωνή τους είναι σιγανή για να διατρανώσουν την απάντησή τους -ειδικά άλλωστε όταν είναι δυνατό αν χρειαστεί και να τους τη κατασκευάσουν. 

Ή ΝΑΤΟ ή Καντάφι λοιπόν, για μια ακόμη φορά. Όπως παλιά "ή ΝΑΤΟ ή Σαντάμ". Όπως πιο παλιά "ή ΝΑΤΟ ή ταλιμπάν". Και σαφώς όπως λίγο πρόσφατα: ή ΔΝΤ ή χρεωκοπία. Οι αλληλέγγυοι της άλλη λύσης -ούτε ΝΑΤΟ ούτε Ταλιμπάν/Σαντάμ/Καντάφι/χρεωκοπία- είναι ακόμα λίγοι και δυστυχώς καθόλου μα καθόλου εξοπλισμένοι. 

8 σχόλια:

  1. Υπάρχει μία διαφορά στην παρούσα περίπτωση: η ομπρέλα του ΟΗΕ.
    Πράγμα που θα μπορούσε να αποτελέσει σπουδαίο εργαλείο στα χέρια των αλληλέγγυων της άλλης λύσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γεια σου Κροτ!
    αν εννοείς τη νομιμοποίηση που προσφέρει στην επέμβαση ο ΟΗΕ, νομίζω πως έχει περισσότερο νομικίστικο χαρακτήρα και λιγότερο ουσιαστικό - ανθρωπιστικό.
    πώς η ομπρέλα του ΟΗΕ θα μπορούσε να είναι εργαλείο των αλληλέγγυων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν είσαι ένας από τους εξεγερμένους και κοντεύει να σε αποτελειώσει ο Καντάφι, λογικό είναι να περιμένεις και τη "βοήθεια" από την Αμερική κ Ευρώπη.
    "Οι αλληλέγγυοι της άλλη λύσης -ούτε ΝΑΤΟ ούτε Ταλιμπάν/Σαντάμ/Καντάφι/χρεωκοπία- είναι ακόμα λίγοι και δυστυχώς καθόλου μα καθόλου εξοπλισμένοι. "

    Το παραπάνω πώς μπορεί να βοηθήσει τους εξεγερμένους;
    Δε βλέπω να υπάρχουν ποτέ καθαρές αγνές προθέσεις.Επομένως, για τους εξεγερμένους το δίλημμα είναι ή ΗΠΑ και νίκη, ή μόνοι μας και ήττα.
    Δεν ξέρω. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η πραγματικότητα είναι αμείλικτη χωρίς αμφιβολία και όταν καλείσαι να απαντήσεις άμεσα και κατεπειγόντως η απάντηση σε ένα δίλημμα είναι πάντα καλύτερη από την αναζήτηση απάντησης σε ένα ανοιχτό ερώτημα τύπου "τι κάνουμε και με ποιον".
    Η διαπίστωση ότι "Οι αλληλέγγυοι της άλλης λύσης είναι ακόμα λίγοι και καθόλου εξοπλισμένοι" δείχνει ακριβώς ότι οι εξεγερμένοι είναι καταδικασμένοι στο δίλημμα που τους τίθεται.
    Και πραγματικά πολύ αμφιβάλλω αν για τους εξεγερμένους το "ΗΠΑ και νίκη" αντιστοιχεί όντως σε νίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Αυτός ο άνθρωπος αυτός, που ήταν τόσο δυνατός, κλαίει κλαίει για μένα"

    Αφιερωμένο από την εξεγερμένη Λιβύη στο ΝΑΤΟ.
    Κουίζ: Ποιος κερνάει τα σφηνάκια
    κι άλλο κουίζ: Ποιος χορεύει τη ζεμπεκιά

    Το θέμα δεν είναι καθόλου αστείο, και δυστυχώς είναι δύσκολο να βρεις που φτάνει το κάθε πλοκάμι αυτής της υπόθεσης. Τα συμφέροντα είναι πάρα πολλά και συγκρουόμενα. Πρέπει να θρηνούμε που άνθρωποι που πριν λίγο καιρό ζούσαν ειρηνικά μεταξύ τους άρχισαν να αλληλοσκοτώνονται. Στον Μεσαίωνα δεν νοούνταν λιποταξία στις σταυροφορίες, μετά από 1000 χρόνια βλέπω ότι αρκετοί άνθρωποι επιλέγουν να μη συμμετάσχουν σε πολέμους. Πιστεύω ότι υπάρχει ελπίδα, κάποια μέρα ένας πόλεμος να αποφευχθεί επειδή κανείς δεν δέχεται να σκοτώσει κανέναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ζούσαν ειρηνικά επειδή ζούσαν κάτω από το φόβο του δικτάτορα. Όπως ζούσαν ειρηνικά και στο Ιράκ επί Σαντάμ, σαν τη τάξη και την ασφάλεια της ελληνικής χούντας, σαν την ειρήνη υπό καθεστώς πυρηνικού τρόμου επί ψυχρού πολέμου.

    τώρα, όσον αφορά το κουίζ, μαριάνα, έχω μπροστά μια ολόκληρη κυριακή -ειρηνική- μέσα σε πάρκα και κήπους, με καφέ και μπύρα, να σκεφτώ. Και αν δεν απαντήσω, να ξέρεις πως δε θα είναι επειδή δε το σκέφτηκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου el Romandante!
    ζούσαν μεν ειρηνικά αλλά δεν με πείθουν οι ρομαντικές κινήσεις απλώματος χειρών βοηθείας. Νομίζω ότι όλοι αυτοί οι σωτήρες για κάποιο λόγο θα πίνουν σφηνάκια και θα χορεύουν.
    Και στην τελική, προβλέπεται πραγματικά ότι ο λαός στη Λιβύη θα ζήσει καλύτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Α είδες τι παθαίνω, τρεις μέρες μέχρι να απαντήσω και ξέχασα την ανάρτηση. Λοιπόν, τα έχεις πει ήδη εσύ: η Βp ξέρει.
    αλλά το τελευταίο ερώτημα παραμένει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

έχεις κάτι να προσθέσεις;

οι πελάτες μας ψώνισαν και αυτό

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

διάβασε και αυτό

AddThis