7.5.09

Gandhi's Way Isn't the Western Way (περί επιδημίας το ανάγνωσμα)

Η αυτοκτονία μπορεί να θεωρείται (παράδοξη αλλά) κοινή μέθοδος αντιμετώπισης του οικονομικού αδιεξόδου σε ατομικό επίπεδο, αλλά η συλλογική αυτοκτονία για τους ίδιους λόγους μοιάζει αδιανόητη.
Οι αγροτικές περιοχές της Ινδίας μαστίζονται από ένα τέτοιο μαζικό φαινόμενο: η συλλογική αυτοκτονία είναι για πολλούς εξαθλιωμένους ινδούς η απάντηση στα άλυτα οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν από την εκμετάλλευση της εργασίας τους από τις μεγάλες εταιρίες διατροφής, τα αδιάθετα προϊόντα και τη λειψυδρία ως αποτέλεσμα των κλιματολογικών αλλαγών στις περιοχές τους. Πάνω από 1500 αγρότες, μαζί με τις οικογένειές τους, αυτοκτόνησαν μαζικά, συλλογικά, οργανωμένα αυτό το τελευταίο διάστημα.

Πρόκειται για μια ιδιότυπη επιδημία, από αυτές που δε καταγράφονται απο τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας και που δε επιδέχονται λήψης εκτάκτων μέτρων πρόληψης και καταστολής, ούτε αγωνιώδους ενασχόλησης από θορυβημένα μέσα ενημέρωσης.

Και όμως, φαίνεται πως ο αφανισμός ενός τέτοιου πληθυσμού είναι ο τρόπος με τον οποίο ο δυτικός καπιταλισμός οραματίζεται τη σωτηρία του κόσμου (όπως θα έγραφε και ο Hinkelammert). Η πείνα, η περιβαντολλογική καταστροφή και (τώρα πια) η συλλογική αυτοκτονία στο τρίτο κόσμο δεν είναι το αποτέλεσμα της καταστροφικής μανίας της ελεύθερης αγοράς αλλά της μη απόλυτης εφαρμογής της! Και αν οι βουτηγμένοι στα χρέη ινδοί αγρότες αυτοκτονούν μαζικά δε είναι επειδή κάποιες εταιρίες βάζουν πάνω απ' όλα τα κέρδη αλλά γιατί η απόλυτη οικονομική βία δεν έχει εξολοθρεύσει ακόμα πλήρως όσους εξακολουθούν να αντιστέκονται σε αυτές.

3 σχόλια:

  1. Τραγικό. Και συγκλονιστικό.
    Τόσο το ότι συνέβη όσο το ότι δεν έγινε πρωτοσέλιδο πουθενά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παλιά ιστορία , δεν ξέρω αν έγινε πρωτοσέλιδο , έγινε όμως εκπομπή , δες εδώ
    http://exandas.ert.gr/arxeio-8.htm
    «Πεθαίνοντας στην αφθονία».
    Οι πολυεθνικές για λιγότερους φόρους και φτηνά εργατικά χέρια , έχουν κατακλείσει τον "τρίτο" κόσμο , πείθοντας αγρότες και γεωργούς να αφήσουν τις σοδειές τους [που σχεδόν πάντα αρκούσαν στις τοπικές κοινωνίες] και να ασχοληθούν με άλλες καινούργιες προς εξαγωγή , για να τους τις ξαναπουλήσουν πάλι - σαν εισαγωγές - και μάλιστα ακριβότερα!
    Συνέχισε !!!
    Η σιωπή είναι συμμετοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θείε και Λαλού γεια σας!
    το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στις αγροτικές περιοχές της Κίνας, μόνο που εκεί τα ποσοστά των αυτοκτονιών είναι τρομακτικά υψηλά μεταξύ των γυναικών!
    Οι κινέζες αγρότισσες αυτοκτονούν κυρίως με κατάποση ποντικοφαρμάκων (που είναι και τα πιο έυκολα προσβάσιμα σε αυτές...) Ο βασικότερος τρόπος που η κινέζικη ηγεσία προσπαθεί να το αντιμετωπίσει το πρόβλημα είναι... να κατασκευάζει ποντικοφάρμακα με πιο σφιχτά καπάκια!!! και αυτό είναι γεγονός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

έχεις κάτι να προσθέσεις;

οι πελάτες μας ψώνισαν και αυτό

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

διάβασε και αυτό

AddThis