15.12.09

όχι άλλο κάρβουνο

Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Κοπεγχάγη φαίνεται εξαρχής καταδικασμένη να αποτύχει. Ο λόγος είναι προφανής: Όλες οι συζητήσεις γίνονται κάτω από το ιδεολογικό πρίσμα του συνεχιζόμενου κέρδους και της οικονομικής ανάπτυξης. Η λύση στη περιβαντολογική αλλαγή είναι δεμένη στο άρμα του καπιταλισμού και οι προτεινόμενες λύσεις, που αναφέρονται και ως μοναδικές, αποσκοπούν στην ουσία τους στη συνέχιση της κερδοφορίας των εταιριών που ευθύνονται για τη καταστροφή. Να ένα κραυγαλέο παράδειγμα:
Με τη εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα να έχει αυξηθεί περισσότερο από 240% από το 2005,  23 γνωστές πολυεθνικές, ανάμεσά τους η Ford, η BP, η British Airways, η Unilever κ.α. κατά τη διάρκεια του  παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ το 2005 αποφάσισαν πως έπρεπε να αναλάβουν κοινή δράση για το κλίμα, η οποία θα ακολουθούσε τους βασικούς κανόνες της αγοράς. Αυτό σε συνδιασμό με τις συμβατικές υποχρεώσεις των κρατών να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων CO2 σύμφωνα με το προτόκολο του Κυότο, δημιούργησε μια νέα  παγκόσμια αγορά, γνωστή και ως Carbon Trading.
Η Carbon Trading (Αγορά Άνθρακα) με απλά λόγια σημαίνει το εξής: κάθε χώρα που υπέγραψε το Κυότο μπορεί να εφαρμόσει ένα σύστημα εμπορικών συναλλαγών για τη μείωση των ρύπων με στόχο να επιτευχθούν οι στόχοι της. Κάθε χώρα μπορεί να χορηγήσει άδειες σε μεμονωμένες επιχειρήσεις για την εκπομπή ορισμένης ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου. Αν οι επιχειρήσεις ρυπαίνουν ίσο ή λιγότερο από αυτό που η χώρα δεσμεύτηκε με το Κυότο, τότε οι στόχοι  της χώρας πληρούνται. Αν οι στόχοι δεν πληρούνται, τότε η χώρα που δε πληροί το στόχο μπορεί να αγοράσει άδειες εκπομπής αερίων από μια χώρα που τον πληροί και με το παραπάνω. Δηλαδή, μια χώρα που οι επιχειρήσεις της ρυπαίνουν περισσότερο από όσο πρέπει μπορεί να αγοράσει το δικαίωμα ρύπανσης μιας άλλης χώρας που οι δικές της επιχειρήσεις δε ρυπαίνουν όσο τους επιτρέπεται. Η αγορά αυτή εκτιμήθηκε περισσότερο από 60 δις δολάρια το 2007.
Εδώ θα βρείτε 350 καλούς λόγους (τριακόσιους πενήντα) γιατί το Carbon Trading είναι μια κακή ιδέα.


3 σχόλια:

  1. περιμένω τις σκέψεις σου για τη Κοπεγχάγη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πανάκριβο και κακοστημένο
    broadway musical
    σε μουσική επένδυση James Last
    με πρωταγωνιστές
    το Τηλεοπτικό Μπουλούκι
    της Πάνιας...!

    υγ. στην τελετή των εγκαινίων
    που αναμεταδόθηκε παγκοσμίως
    είχαν μιά στρουμπουλή νεαρά
    από κάποιο νησί
    του ειρηνικού ωκεανού...
    που έκλαιγε πολύ ωραία...
    για το κλίμα της γης...
    ...όπως είπαν όλοι
    οι ειδικοί..:-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή

έχεις κάτι να προσθέσεις;

οι πελάτες μας ψώνισαν και αυτό

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

διάβασε και αυτό

AddThis