21.6.09

πονάει πάντα η πρώτη φορά

η ρημαγμένη αισθητικά αθήνα απέκτησε επιτέλους ένα νέο αρχιτεκτονικό προορισμό και -ω τι χαρά!- μέσα σε αυτόν βρέθηκαν μαζεμένες και αγαλμάτινες οι οδηγίες για ένα καλύτερο κόσμο.
Στη πρώτη του φορά όμως, άπειρο και απροστάτευτο ακόμα, σαν βρέφος, το μουσείο προσβλήθηκε απο μια -προσωρινή ευτυχώς- λοιμώδη νόσο: εκατοντάδες άσχημοι άνθρωποι -και κάποια παράσιτα- κατέλαβαν τις αίθουσές του, σέρνοντας πίσω τους την ανείπωτη μιζέρια τους. Εκείνοι που προσωποποιούν τη χειρότερη έκφραση της κοινωνίας αυτοπροσκλήθηκαν για να θαυμάσουν πρώτοι ό,τι χρόνια τώρα αδίστακτα πολεμούν: τη γνώση, τη λιτότητα, την αισθητική, τη δημοκρατία.
Το ευχάριστο είναι, βεβαια, ότι όλοι αυτοί δε θα ξαναπατήσουν το πόδι τους εκεί μέσα, γιατί στη πραγματικότητα μισούν τον πολιτισμό. Έτσι, ο νέος χώρος, ξαλαφρωμένος μια για πάντα από την ακατάσχετη εσωστρέφεια της πρώτης φοράς, θα υποδέχεται τους πολίτες του κόσμου ανοιχτός, δημόσιος και (είθε στο μέλλον) ελεύθερος.

8 σχόλια:

  1. Kόψε ρε φιλαράκο τη λεκτική επαλήθευση ! Δεν συνάδει μ' αυτά που γράφεις η αυτά που πρεσβεύεις . Ασε τον κόσμο να σου πει ότι γουστάρει δίχως , κωδικούς ρε γαμώτο . Απορώ πως έπεσες μέσα σ' αυτή τη λούμπα . Απορώ !!!
    Θα βάλω το Θείο σου να σε μαλώσει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και όπως πάει και το άσμα, πονάει πάντα η πρώτη φορα... και αφού γκρεμίσαμε τα υπέροχα νεοκλασικά για να έχουμε θεα την ακρόπολη από το μουσείο, και αφού φάγαμε λεφτά που δε μας περισσεύουν για τη fiesta των εγκαινίων, συνειδητοποιούμε σιγά-σιγά ότι καμια φορα, πονά για πάντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. :)
    μεστότατος...πιο μεστός δε γίνεται!
    υ.γ. θα περιμένω λίγο ακόμα και θα πάω αφού κατακάτσει ο κουρνιαχτός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Κώστα, τι να πω! μας έφαγαν τα κυκλώματα και οι σκοτεινοί ανταγωνιστικοί κύκλοι (ούτε που το είχα καταλάβει!)

    @Λαλου, το άσμα λέει ακόμα "στο ίδρυμα οι ανάσες δονούν τον ήσυχο σάπιο αέρα... και οι μαύροι αιώνες το ξέρουν..." λες και τα ίδια τα αγάλματα τραγουδούν τη φρίκη αυτής της χώρας

    @μπαλόνη, πώς σου φαίνεται η αρχιτεκτονική του πρόταση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ωχ...δύσκολα μου βάζεις...!
    Την πρόταση τη ξέρω από την περίοδο του διαγωνισμού...αν δεις τα αρχικά σχέδια που παρέδωσε θα πάθαινες πλάκα, σκίτσα 2ετους φοιτητή, τουλάχιστον. Η ιδέα της στροφής του τελευταίου ορόφου...elementary my dear Watson. Είναι τόσο προφανές αυτό που όσοι μετείχαν στον διαγωνισμό το κάναν σαν πρώτη ιδέα και μετά προχωρήσαν παρακάτω...
    Ε αυτός έμεινε σε αυτό. Φουλστοπ!
    Θέλω να πω πως ο τύπος του φέρθηκε σαν ξεπέτα...δεν το δούλεψε καθόλου σαν ιδέα...
    Μετά το έβλεπα σαν κατασκευή...είχα μια οικοδομή ακριβώς απέναντι και το έβλεπα να ανεβαίνει σιγά-σιγά! Μου φαινόταν πάντα τόσο εκτός κλίμακας...σαν να ασφυκτιά στο οικόπεδο.
    Θα μου πεις πως δε φταίει το κτίριο από μόνο του γι'αυτό, φταίει το οικόπεδο, φταίει το κτιριολογικό πρόγραμμα και πόσο φορτωμένο είναι (τα μεγέθη δηλαδή που ζητάνε για αίθουσες, αλλά κυρίως για εστιατόρια, καταστήματα και χώρους εκδηλώσεων)...
    Γενικά το μουσείο της Ακρόπολης, έτσι όπως το θέλουν οι "άρχοντες" ως σύμβολο-μνημείο από μόνο του, δύσκολα χωράει στο οικόπεδο εκείνο χωρίς να είναι εκτός κλίμακας...αλλά αυτό είναι πολιτική τοποθέτηση, για το πώς θέμε τα δημόσια κτίρια! Σας παραπέμπω στη Ρώμη του '30 και του οράματος του Μουσολίνι για μια νέα πόλη με κτίρια ΤΕΛΕΙΩΣ εκτός ανθρώπινης κλίμακας!!!!
    Και μετά ήρθε ο μέγας Αρχιτέκτονας και ζήτησε την κατεδάφιση των κτιρίων που στον διαγωνισμό (που πήρε μέρος και κέρδισε με αυτή τη λύση) ήταν όρος η διατήρησή τους!!!
    Πώς έρχεσαι κατόπιν εορτής και λες "δεν μου βγαίνει"...στο διαγωνισμό πώς σου βγήκε;;;;
    Σεντόνι έγραψα!!!!
    Άσε που συγχύστηκα!!!!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε, αφού σας έστευσα πρωθυπουργό τώρα σας έδωσα και βραβείο. Περάστε για παραλαβή και μια σουμάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μπαλόνη συγγνώμη για τη πρόκληση της σύγχισης! εντυπωσιάζομαι ωστόσο με αυτό που γράφεις πως στη πραγματικότητα το κτίριο θα μπορούσε να είναι ακόμα και μια προπτυχική εργασία...

    Λαλού, μας κακομαθαίνετε κύριε πρέσβυ!
    με το λόγο που θα βγάλω στη τελετή παραλαβής του βραβείου θα κλάψουν ακόμα και τα συντριβάνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εντυπωσιάζεσαι λέγοντας...?
    με τον Bernard Tschumi και τον Φωτιάδη και το πως αντιμετώπισαν τη λύση ή με μένα που το κρίνω έτσι αυστηρά;
    είμαι αυστηρή αλλά μόνο με αυτούς που θεωρούνται σταρ της αρχιτεκτονικής και κάνουν μελέτες λίγο ξεπέτα...και εμείς...λες και μας έκανε χάρη, δεν πρέπει να λέμε και τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

έχεις κάτι να προσθέσεις;

οι πελάτες μας ψώνισαν και αυτό

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

διάβασε και αυτό

AddThis