27.3.10

αποκάλυψη τώρα (πάλι απ' τα σύννεφα πέσαμε)


Στη πραγματικότητα το ζήτημα των ΟΥΚ είναι υπαρξιακό. Το να απαιτούμε ως κοινωνία από τα ΟΥΚ να μην είναι ρατσιστές, μισαλλόδοξοι και μισάνθρωποι είναι σαν να προσπαθούμε να αναιρέσουμε την πεμπτουσία, την ίδια τους την αιτία της ύπαρξης. 
Τα ΟΥΚ αποτελούν πολεμικές μηχανές και στο πλαίσιο της μεταροπής του σε αυτές, τα μέλη τους προσπαθούν πολύ σκληρά να απαλλαγούν από βασικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως ο Λόγος, η διακριτική ικανότητα, η ενσυναίσθηση, η συμπάθεια, η ανοχή, η κοινωνική συμμετοχή και προσαρμοστικότητα, ενώ αντίθετα αποκτούν μια διαστρεβλωμένη -για τα δεδομένα της μοντέρνας κοινωνίας- θεώρηση της αυτοθυσίας, της αλληλεγγύης, του πατριωτισμού και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Τα πρώτα τα αποβάλουν γιατί είναι άχρηστα στο λειτούργημά τους, ενώ τα δεύτερα τα υιοθετούν διότι χωρίς αυτά είναι αδύνατο να φέρουν εις πέρας ολόκληρη τη διαδικασία του αναγκαίου απανθρωπισμού τους. 
Επιπλέον, τα πολεμοχαρή ανθρωποειδή που προκύπτουν από τη στρατιωτική σχολή των ΟΥΚ θα χρειαστεί να επιβεβαιώσουν την αυθυπαρξία τους στην ιδέα ενός υπαρκτού εχθρού. Αυτός ο εχθρός απαιτείται να έχει πρόσωπο, να είναι απτός, να έχει λαιμό να στραγαλλίσουν και σώμα να μπήξουν μέσα του τη λόγχη. Και επειδή πια δεν υπάρχουν τέτοιοι εχθροί, κατασκευάζεται γι' αυτούς ο Αλβανός, ο Σκοπιανός και ο Τούρκος (αυτός ο προαιώνιος Τούρκος!). Ο καπιταλισμός, το παγκόσμιο εμπορικό και τραπεζικό σύστημα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -οι μόνοι εχθροί από τους οποίους πραγματικά κινδυνεύει η ανεξαρτησία όσων τα ΟΥΚ νομίζουν ότι υπερασπίζονται- είναι κάποιες άυλες, αφηρημένες έννοιες που δε διδάσκονται στις στρατιωτικές σχολές και που η αντιμετώπισή τους (συνήθως) δεν προϋποθέτει μυς ή σφαίρες.
Και τώρα, ένα προοδευτικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας αγανακτεί που σε μια στρατιωτική παρέλαση, τα ΟΥΚ τολμούν να διαδηλώνουν το μίσος τους. Μα προς τι η φασαρία! Οι στρατιωτικές παρελάσεις δεν υπάρχουν παρά μόνο για να αναδεικνύουν το φρόνημα των στρατευμάτων, να καταδεικνύουν ποιοι είναι, σε τι πιστεύουν και τι είναι σε θέση να κάνουν. Στο φρόνημα των ΟΥΚ προεξάρχει το κατασκευασμένο μίσος για τον άλλο και αυτό ανέδειξαν. Ανοιχτά και ειλικρινά, ωμά και κυνικά. Η καταδίκη τους είναι τρύπα στο νερό. Η ΕΔΕ ένα μεγάλο αστείο. Η κατάργηση της παρέλασης κλείσιμο των αυτιών. Η κατάργηση του στρατού πάλι, μια καλή ιδέα!

7 σχόλια:

  1. Περίληψη:
    -Τί φτιάχνεις, παιδάκι;
    -ΟΥΚάδες! Με χώμα, νερό, λέπια και σκατά...

    Συμφωνώ απολύτως με το κείμενό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. sal.lo καλωσήρθες και ευχαριστώ για το σχόλιο. Σύντομο, σαφές και περιεκτικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δέχομαι την ανάλυση καθότι είναι άρτια και ορθολογικώς δομημένη (και εμενα μου αρέσουν τα ορθολογιστικά).
    Δέχομαι και την λογική σου αφετηρία.
    Αυτό που δε μπορώ να δεχτώ είναι ότι, αν μπορείς να διδάξεις το σκυλάκι σου να μην κατουράει μέσα στο σπίτι, δε μπορείς να διδάξεις και τα ΟΥΚ σου ότι κραυγές μισους, απειλές βίας και πολεμικές ιαχές έναντι αθώων κοινωνικών ομάδων εν καιρώ ειρήνης αποτελούν 'κακές συμπεριφορές' και αν υποκύψουν στον πειρασμό θα τους βαρέσεις με την παντόφλα.
    Αλύπητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Lalu!!

    Αν όντως αποδεχτούμε αυτό που λες, τότε 2 ενδεχόμενα μπορούμε να θεωρήσουμε: 1. με τα ΟΥΚ χρειάζεται περισσότερη δουλειά από ότι μέ ένα σκυλάκι, 2. τα αυτοτιμωρητικά ένστικτα (με παντόφλα ή όχι) διεγείρονται στη σχολή των ΟΥΚ.
    Σοβαρά τώρα, οι μαντρότοιχοι εκεί στον Σκαραμαγκά που εκπαιδεύονται τα ΟΥΚ είναι πολύ ψηλοί για να δουν και να αναγνωρίσουν τις κοινωνικές ομάδες. Άλλωστε, οι κοινωνικές υποομάδες (τσιγγάνοι, μουσουλμάνοι, αναρχικοί-μη αντιρρησίες, άτομα της μαύρης φυλής, ομοφυλόφυλοι, οι άνευ βύσματος) που υφίστανται την υποχρεωτική στράτευση βιώνουν κατα τη θητεία ακραίες μορφές διακρίσεων και ρατσισμού. Από τη στιγμή που η διάκριση είναι τόσο ενταγμένη στη δομή και έκφραση του στρατού εντός των τειχών, πραγματικά δε βλέπω το λόγο να απαιτηθεί η αυτο-φίμωση στο δρόμο.Δεν είναι το φίμοτρο που θα κάνει τον αγριεμένο σκύλο λιγότερο επικίνδυνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα φυντάνια της Αλέκας τα είδες σε πορείες τι βήμα έχουν;
    Εκπαιδεύονται λές για κάποτε;
    Άριστο το κείμενό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Sourounti, σε ευχαριστώ για το σχόλιο και τα καλά σου λόγια.
    Όση εκπαίδευση και να κάνουν οι φίλτατοι, θα τους δυναστεύει πάντοτε το χαλινάρι της αστικής νομιμότητας και το δέος του καινούργιου. Κρίμα, γιατί σε αυτούς τους καιρούς είναι τόσο υπολογίσιμη δύναμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

έχεις κάτι να προσθέσεις;

οι πελάτες μας ψώνισαν και αυτό

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

διάβασε και αυτό

AddThis