25.5.11

κριτική θεατρικής παράστασης


Πέρυσι και φέτος σε επανάληψη ο Θεατρικός Οργανισµός «η Ελληνική Κυβέρνηση» στο θέατρο «Μαξίμου» ανέβασε σε θαυµάσια µετάφραση Κώστα Σημίτη ένα από τα τελευταία έργα της Τρόικας: «Μνημόνιο, πατριωτισμός, συναίνεση». 

Το έργο είναι ένα θαυμάσια δοκίµιο πάνω στην καπιταλιστική πολιτική ως κρεατοµηχανή. Ένα πόνημα που εμβολίζει βάναυσα την κάθε επιδίωξη για αξιοπρέπεια, για ενδυνάμωση της λαϊκής βούλησης, ένα ευρηματικό κείμενο ύμνος των μηχανισμών που που δεν μπορούμε ούτε να μεταβάλλουμε, ούτε να αποφύγουμε.

Δύο σπουδαίοι κύριοι και μια σπουδαία κυρία του ελληνικού πολιτικού θεάτρου καταθέτουν την πείρα τους και υποστηρίζουν σθεναρά τους ήρωες αφήνοντας ο καθένας το προσωπικό υποκριτικό στίγμα. Ο Αντώνης Σαμαράς ενσάρκωσε την αντιπολίτευση με αληθοφάνεια, ενδυναμώνοντας έντεχνα με ξεχωριστό διάγγελμα τις προεκτάσεις του χαρακτήρα και εναρμονίζοντας τις δυναμικές του ρόλου με τις αντιθέσεις του. Τον θλιβερό µικροαστό ακροδεξιό πολιτικάντη που ξεπουλιέται με προθυμία για μια θέση εξουσίας σχεδίασε µε µέτρο και εσωτερική µειονεξία ο Γιώργος ο Καρατζαφέρης. Είναι όπως πάντα γραφικά επαρκής στον ρόλο του άξεστου, γελοίου, ψευτοσπουδαίου µικροτυράννου. Την ανικανοποίητη, προδοµένη πολιτικά και τραυµατικά υποδουλωµένη στην ανάγκη οπορτουνίστρια, η βετεράνος της συναίνεσης Ντόρα Μπακογιάννη-Μητσοτάκη, µε µια αξιομνημόνευτη νέα κόμμωση, την έπλασε µε γνήσια υποκρισία και συναισθηµατική αληθοφάνεια. Η παλαίμαχη πολιτικός βρίσκεται στο στοιχείο της και ενσαρκώνει τον ρόλο της με τέτοια πιστότητα και ήθος ώστε η ερμηνεία της να αποτελεί μια συναρπαστική εμπειρία για το κοινό. 

Η σκηνοθεσία του Γιώργου Παπανδρέου είναι πιστή στο κείμενο και ακολουθεί τις ανάγκες του με τις απαιτούμενες υπερβολές αλλά και χωρίς διαφυγές. Οι ρυθμοί της είναι σφιγμένοι και αναδεικνύουν  μέσα από κάποιες σκηνικά τρικ, τις δήθεν σκηνές έντασης. Έχοντας ως σταθερή προίκα τα λιτά σκηνικά των εκπομπών του Σκάι, τη διεισδυτική προπαγάνδα του δελτίου του Μέγκα, τα ωραία κοστούµια των διμοιριών ΔΙΑΣ και ΜΑΤ και τους ευαίσθητους χειρισμούς της Χρυσής Αυγής, ο πρωθυπουργός έχει κατευθύνει στιβαρά τους πολιτικούς θεατρίνους του και κατορθώνει ν’ αναδείξει το συγκινησιακό φορτίο των χαρακτήρων. Ο Γιώργος Παπανδρέου έστησε μια υποδειγματική παράσταση αντιμετωπίζοντας με μια νέα οπτική την παλιά του επιτυχία από το Καστελόριζο και αποδεικνύοντας πόσο έχει εξελιχθεί η απατεωνίστική του ματιά όλα αυτά τα χρόνια. 

Συγχαρητήρια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

έχεις κάτι να προσθέσεις;

οι πελάτες μας ψώνισαν και αυτό

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

διάβασε και αυτό

AddThis